Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 12. 2013. 15:24   >>  15:24

LUKŠIĆ SMATRA

Uspješna evropska i evroatlantska godina

Crna Gora je imala uspješnu evropsku i evroatlantsku godinu, ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić, navodeći da su jasnoća, dosljednost i transparetnost odražavale politiku države.

On je na tradicionalnom novogodišnjem koktelu za diplomatski kor rekao da je država nastavila da razvija i unapređuje bilateralne odnose sa susjedima, članicama EU i NATO-a i nizom najrazvijenijih i najuticajnjih država svijeta.

"Nastavili smo u dobrom ritmu put prema strateškim državnim ciljevima, članstvu u EU i NATO, koje pretpostavlja bezbjednost, stabilnost i kvalitet institucionalnog okvira, a samim tim temelj dugoročnom ekonomskom prosperitetu", kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, ekonomskog razvoja u dugom roku nema ukoliko se ne savladaju zadaci koji se odnose na uspostavljanje sistema vladavine prava. 

"Bez obzira na do sada urađeno, a toga je puno, očigledno je da je to proces koji traje, ali koji podrazumijeva ne verbalno, već suštinsko razumijevanje i primjenu u realnom životu standarda i ponašanja koji važe u razvijenim zemljama. Izgovora za mnogo štošta više nema", naveo je Lukšić.

On je poručio da država mora da nastavi da sprovodi ključne reforme koje treba da doprinesu da Evropa uđe u svaki dom i instituciju, »i da za mjeru imamo standard koji znači poštovanje vladavine prava i svakog građanina«.

"Integracioni proces ne može biti uspješan ukoliko ga naši građani ne razumiju. Integracioni proces i u slučaju EU, kao i NATO, je samo formalizovanje težnje da se ostvari bolji kvalitet života", poručio je Lukšić. 

Dominantne aktivnosti tokom 2013. na planu evropskih integracija su uspješni završetak procesa skrininga, kompletiranje pregovaračke strukture koja uključuje 1,3 hiljade stručnjaka iz različitih društvenih sfera, privremeno zatvaranje dva pregovaračka poglavlja, i priprema sedam novih pregovaračkih pozicija. 

On je podsjetio da je država tokom poslednjih šest mjeseci u kontinuitetu radila na pripremi Programa pristupanja Crne Gore EU 2014-2018. koji će, kako je naveo, biti putokaz prema članstvu EU.

"Započeli smo i aktivnosti na pripremi Komunikacione strategije o informisanju javnosti o EU i pripremama Crne Gore za članstvo, pod motom Ja za Evropu, Evropa za mene.Stoga je važno objediniti sve potencijale društva kada je informisanje naših građana u pitanju", rekao je Lukšić.

On je naveo da se Crne Gora može pohvaliti i visokim stepenom iskorišćenosti novca koje je Evropska komisija opredijelila za period 2007-2013. u okviru IPA-e.

"Povedeni ovim iskustvom, počeli smo s pripremama za učešće u programima za novu finansijsku perspektivu 2014-2020, koji će, prema najavama, na godišnjem nivou iznositi prosječno 35 miliona EUR", kazao je Lukšić.

Na planu evroatlantskih integracija, dodao je, održan je kontinuitet u reformama u ključnim oblastima i napravili opipljiv napredak u proteklom ciklusu Akcionog plana za članstvo (MAP), a potom otpočeli sprovođenje IV godišnjeg Akcionog plana, i uspješno završili predsjedavanje Američko-jadransko poveljom.

Reformske aktivnosti bile su fokusirane na četiri ključne oblasti.

"Jačanje vladavine prava, reforma obavještajnog sektora, reforma sektora odbrane i jačanje podrške i razumijevanja javnosti za integraciju u NATO putem javnog dijaloga, što predstavlja naš prioritet u predstojećem periodu", naveo je Lukšić. 

On vjeruje da će država u narednih pola godine, u susret narednom samitu poikazati konkretne rezultate u ispunjavanju preostalih obaveza. 

"Vjerujem da ćemo biti u prilici da kažemo da je Crna Gora spremna za članstvo. Jasnoća, dosljednost i transparetnost naše politike krasile su u prethodnom periodu Crnu Goru i vjerujem doprinosile jačanju povjerenja i odnosa sa svim relevatnim činiocima na međunarodnoj sceni", rekao je Lukšić.

"Crna Gora, dodao je, ima jasno iskazane interese, »i to je najbolji okvir da sa svima koji žele sa njom da sarađuju, nađemo realan i održiv ugao".

Prema njegovin riječima, uspjeh Hrvatske je podsticaj svima da nastave sa pregnućem. 

"Poredeći region sa periodom od prije nekoliko godina, napredak je nesumnjiv. Ali je nesumnjivo i to da je moglo više biti urađeno. Balkanski atavizmi prošlosti sui dalje prisutni i jedina sila koja to rješava je integracija prema EU i NATO«, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, stvaraju se mogućnosti za skoro otvaranje i ambasade u Argentini čime će, rekao je, podstaći okupljanje potomaka Crnogoraca koji žive u Južnoj Americi, ali i jačanje ekonomske saradnje sa ovim dijelom svijeta. 

On je najavio da će MVPEI tražiti mogućnosti za otvaranje ambasade u Kijevu.

"Radili smo i na jačanju naše mreže i putem nerezidentnog pokrivanja cijele Evrope gdje nemamo DKP, zemalja G20 u kojima ih nemamo, odnosno država članica OECD, kao i pri nizu multilateralnih organizacija", kazao je Lukšić.

Sve to, kazao je Lukšić, doprinosi stvaranju uslova da se na duže zaokruži mreža i Crna Gora bude prisutna svugdje gdje ima interes.

On je rekao da je MVPEI, vodeći računa o iseljeništvu, transformisao Centar za iseljenike i formirao posebnu Upravu za dijasporu pri MVPEI, čime su, kako je naveo, stvoreni uslovi za nastavak uspješne realizacije Strategije saradnje sa dijasporom, kao i Akcionog plana iz 2010. godine. 

Ambasador Albanije u Podgorici, Tonin Beci, je u ime diplomatskih predstavnika akreditovanih u Crnoj Gori ocijenio je da je država ostvarila značajne pozitivne rezultate, posebno u političkim i ekonomskim reformama u pravcu unaprjeđenja kvaliteta života i društvene kohezije.

"Visoko cijnimo uspješne korake koje je Crne Gora nastavila da pravi u ovoj godini na putu EU integracija i u pravcu ambicioznih reformi na putu članstva u NATO", kazao je Beci.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, nastavlja da igra aktivnu i pozitivnu ulogu u bilateralnim odnosima sa državama regiona, kao i u regionalnim inicijativama za saradnju i stabilnost, bezbjednost i dobrosusjedske odnose koje, kako smatra on, predstavljaju suštinsku potrebu za dalje razumijevanje i prosperitet naroda i država regiona.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније