Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 12. 2013. 16:51   >>  16:51

OCJENA

Vlada: Otvaranje Poglavlja 23 i 24 bitan momenat

Otvaranje poglavlja 23 i 24 je vrlo bitan momenat u procesu pregovora Crne Gore, ocijenila je crnogorska Vlada nakon današnje Konferencije na kojoj je, u Briselu, otvoreno pet pregovaračkih poglavlja.

„U skladu sa novim pristupom, oblasti pokrivene ovim poglavljima moraju biti adresirane rano u procesu pregovora s ciljem omogućavanja Crnoj Gori da ostvari dobre konkretne rezultate (track record) u primjeni reformi, s ciljem osiguravanja održivosti reformskih procesa u oblasti vladavine prava“, navodi se u saopštenju Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Podsjetimo, danas je otoreno pet pregovaračkih poglavlja: 5 – Javne nabavke; 6 – Privredno pravo; 20 – Preduzetništvo i industrijska politika; 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

„Konferencija je, takođe, potvdila na ministarskom nivou otvaranje i privremeno zatvaranje poglavlja 26 – Obrazovanje i kultura, koje je razmatrano na Konferenciji o pristupanju na nivou zamjenika, održanoj u Briselu 15. aprila ove godine“, navodi se u saopštenju.

Dakle, zaključno sa današnjom konferencijom, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, 7 poglavlja je otvoreno, od čega su dva već privremeno zatvorena.

„Naredne konferencije o pristupanju će biti planirane u skladu sa razvojem događaja, a sa ciljem da proces krene dalje u prvoj polovini 2014. godine. Pristupni pregovori su pokrenuti u junu 2012. Godine“, podsjećaju iz Vlade.

Otvorena poglavlja

Povodom otvaranja pregovora o poglavljima 5 – Javne nabavke; 6 – Privredno pravo; 20 – Preduzetništvo i industrijska politika; 23 - Pravosuđe i temeljna prava; i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, Unija je detaljno ispitala trenutno stanje pripremljenosti Crne Gore. Po pitanju saglasnosti da Crna Gora mora nastaviti sa ostvarivanjem napretka u usklađivanju sa pravnom tekovinom u ovim oblastima i vršiti implementaciju u skladu sa odredbama poglavlja, EU je zaključila da postoje mjerila čije ostvarivanje vodi privremenom zatvaranju ovih poglavlja i, za poglavlja 23 i 24, privremena mjerila koja moraju biti dostignuta prije pokretanja narednih koraka u procesu pregovora.

EU je, takođe, istakla da će posvetiti posebnu pažnju monitoringu svih specifičnih pitanja navedenih u njenim zajedničkim stavovima. Monitoring napretka u usaglašavanju sa pravnom tekovinom i u primjeni tekovine će trajati cijelim tokom pregovora. EU će se, ukoliko bude neophodno, vratiti na ova poglavlja u određenom trenutku.

Pregovaračka poglavlja koja su otvorena su sljedeća:

Poglavlje 5 – Javne nabavke

Crna Gora usaglašava svoj nacionalni zakonodavni okvir pokrivajući sve oblasti javnih nabavki, uključujući, prije svega, koncesije, privatno-javna partnerstva i nabavke u odbrambenom sektoru, u skladu sa evropskim zakonodavstvom o nabavkama i u skladu sa Ugovorom o funkcionisanju EU i drugim relevantnim odredbama pravne tekovine.

Crna Gora uspostavlja adekvatne administrativne i institucionalne kapacitete na svim nivoima i sprovodi potrebne mjere s ciljem osiguravanja primjene i implementacije nacionalnog zakonodavstva u ovoj oblasti u periodu prije pristupanja. Ovo, prije svega, uključuje:

a) Implementaciju Strategije Crne Gore za razvoj sistema javnih nabavki 2011-2015 i akcionog plana za njeno sprovođenje s ciljem unapređenja administrativnih kapaciteta, uključujući adekvatnu obuku na svim nivoima i za sve relevantne činioce

b) Priprema alata za praktičnu implementaciju i monitoring (uključujući administrativne propise, priručnike i standardne ugovorne dokumente

c) Jačanje kontrolnih mehanizama neophodnih za osiguravanje punog poznavanja i pouzdanosti sistema, uključujući blisko praćenje i unaprijeđenu transparentnost u izvršnoj fazi javnih ugovora, koji su zasnovani na procjeni sistemskih rizika i prioritetnoj kontroli ranjivih sektora i procedura.

d) Efikasno funkcionisanje sistema pravnih ljekova, uključujući i oblasti koncesija, javno-privatnih partnerstava, i nabavki u odbrambenom sektoru.

e) Mjere/aktivnosti povezane sa sprečavanjem i borbom protiv korupcije i konflikta interesa u oblasti javnih nabavki na centralnom i lokalnom nivou.

Crna Gora pokazuje zadovoljavajući track record u postojanju dobrog i transparentnog sistema nabavki, koji osigurava dobar odnos cijene i kvaliteta, konkurenciju i dobru zaštitu od korupcije.

Poglavlje 6 – Privredno pravo

Crna Gora usvaja zakon o tržištu kapitala i relevantne instrumente za njegovo sprovođenje i vrši harmonizaciju prije svega sa Direktivom o transparentnosti.

Crna Gora usvaja novi zakon o privrednim društvima i relevantne instrumente za njegovo sprovođenje i vrši harmonizaciju sa tekovinom u oblasti privrednog prava, prije svega kroz uvođene odredbi o prekograničnim spajanjima preduzeća.

Crna Gora privodi kraju usklađivanje za Direktivom o preuzimanju društava.

Crna Gora u potpunosti usklađuje svoje zakonodavstvo o knjigovodstvu i zakonom propisanoj reviziji, uključujući primjenu zakonodavstva, sa pravnom tekovinom. Crna Gora uspostavlja tijelo javnog nadzora koje je nezavisno, sa adekvatnim finansijama i dobrim administrativnim kapacitetima, kao i dobar sistem osiguravanja kvaliteta u cilju usaglašavanja sa pravilima zakonom propisane revizije.

Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika

Crna Gora uspostavlja i implementira sveobuhvatnu strategiju konkurencije u industriji, podržanu sistemom evaluacionih indikatora i mjerila u skladu sa integrisanom industrijskom politikom EU.

23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost

EU je razvila zajedničke stavove na osnovi akcionih planova koje je Crna Gora razvila sa ciljem ispunjavanja inicijalnih mjerila za ova dva poglavlja. Akcioni planovi su ocijenjeni kao vrlo kvalitetni i sveobuhvatni i omogućiće Uniji da napravi procjenu sadržajnih reformi koje Crna Gora planira da sprovede u narednim mjesecima i godinama, između ostalog u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije, temeljnih prava, migracija, azila, vizne politike, spoljnih granica i Šengena, sudske i policijske saradne, i borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније