Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 12. 2013. 08:51 >> 08:57

POLITIČKA SCENA

Vukadinović: Ključ u rukama DPS-a

Koliko god neki koalicioni partneri ili opozicione partije najavljivale nove izbore ili drugačije prestrukturiranje političke scene u Crnoj Gori, sve se više pokazuje daje ključ tih rješenja u rukama isključivo DPS-a, kazao je za Pobjedu Srđan Vukadinović, politički analitičar.

On je, podsjećajući da su gotovo sve opozicione partije tražile izlazak nekog od koalicionih partnera DPS-a iz vlasti i samim tim prestrukturiranje političke scene, kazao da "od toga nema ništa jer niko, pogotovo unutar trenutne vladajuće koalicije, nema snagu da radikalno prelomi ka onom drugom".

Takođe i eventualni novi izbori stvar su isključivo političkih procjena DPS-a, da li trebaju i kada istakao je Vukadinović.

On očekuje da će najave novih političkih koaliranja i prekompozicije strukture vlasti obilježiti 2014. godinu, ne samo u političkom smislu, kako kaže, nego i ekonomskom, kulturološkom i svakom drugom.

"Očigledno je da su trvenja u vladajućoj koaliciji sa jedne strane i destrukcije u crnogorskom društvu zasnovane na njegovoj podijeljenosti, sa druge, nešto što treba da bude zbivanje prošlih vremena. Kuvale su se stvari u vladajućoj koaliciji jako dugo. Tražili se novi koalicioni partneri koji će rasteretiti zategnutost odnosa koju je prouzrokovala partija, koja je u vlasti više od deceniju i po, i koja smatra da može znatno više nego što joj koalicioni partneri daju, mimo izborne pojedinačne volje glasača. Posebno značajno stimulativno pogonsko gorivo u smislu novog prestrukturiranja političke scene dali su, prvo, lokalni izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, a potom i uspostava harmoničnosti odnosa između Srbije i Crne Gore", kaže Vukadinović.

Prema njegovim riječima, poziv premijera Mila Đukanovića Srbima ili onima koji ih politički predstavljaju je značajno relaksirao politička zbivanja kada je vlast u pitanju, a znatno zakomplikovao odnose, kako je kazao, unutar nejedinstvene i heterogene crnogorske opozicije.

"Tek kada je zvanični Beograd sugerisao predstavnicima srpske populacije u Crnoj Gori da, ako žele da rješavaju svoj status, moraju ući u vlast, a ne neuspješno pokušavati da je sruše vaninstitucionalnim sredstvima, otvorio se prostor za znatno relaksiranje političkih odnosa u Crnoj Gori. Sve do tada, zvanične vlasti iz Beograda su pojedine srpske partije u Crnoj Gori držale kao svoje zamorčiće u kreiranju odnosa toplo-hladno sa crnogorskim vlastima. Novouspostavljeni odnos vlasti u Srbiji prema njihovom političkom predstavljanju u Crnoj Gori se razvija mnogo brže od očekivanog i uz saglasnost vlasti u Podgorici" kaže Vukadinović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније