Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

29. 12. 2013. 12:16   >>  14:00 27

VUJOVIĆ UVJEREN

SPC otvoreno podržava DPS

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori otvoreno podržava Demokratsku partiju socijalista (DPS) i njene eventualne koalicije sa prosrpskim strankama, ocijenio je analitičar, Zlatko Vujović.

 

 

On je rekao da je sada teško procijeniti mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora naredne godine, navodeći da će takva odluka sačekati ishod lokalnih izbora u Podgorici.

“Vidljiv je napor DPS-a da poveća svoj koalicioni kapacitet i da stvaranjem novih savezništava smanji 'ucjenjivački' kapacitet Socijaldemokratske partije (SDP)”, rekao je Vujović agenciji Mina.

On smatra da je očigledno je da su najave lidera SDP-a, Ranka Krivokapića o formiranja novog suverenističkog bloka, kao i otvaranje mogućnosti koaliranja sa Demokratskim frontom, podstakli DPS na radikalnije korake.

“Posljednji mjeseci su nam pokazali da su se narušeni odnosi između DPS-a i SPC prilično popravili, posebno kada je riječ o situaciji u Podgorici. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, sada već otvoreno podržava DPS, kao i eventualno koaliranje nekih “prosrpskih” partija sa DPS-om”, precizirao je Vujović.

On je dodao da ne treba zanemariti da su neke opozicione partije čiji su predstavnici izabrani sa jedinstvene liste opozicije za odbornike u podgoričkom parlamentu odlučili da podrže manjinsku lokalnu vladu DPS-a. 

“S obzirom na izuzetan uticaj koji SPC ima na te dvije male partije, iz današnje perspektive djeluje prilično realno, da SPC može da se pojavi kao garant formiranja neke nove parlamentarne većine u Podgorici”, rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, udaljavanjem DPS-a i SDP-a, SPC pokušava da popuni prostor neophodan DPS-u za formiranje vladajuće većine. 

“U narednom periodu treba sačekati da se vidi da li će posljednji potezi DPS-a i SPC uticati na odnose u vladajućoj koaliciji kao i između opozicionih partija, ali bez obzira na razvoj vidljivo je da će SPC, koja je to dosad radila prikriveno, sada već otvoreno se postaviti kao politički akter koji želi da utiče na formiranje vlasti i kreiranje politika”, naveo je Vujović.

On je dodao da će SDP, ukoliko na narednim parlamentarnim izborima nastupi van koalicije sa DPS-om biti “ukliješten” između nekadašnjeg koalicionog partnera i opozicione Pozitivne Crne Gore, i “to je prilično loša pozicija za SDP”.

“Više je nego jasno da SDP mora napraviti sa Pozitivnom ili koaliciju ili pakt o nenapadanju. Pakt o nenapadanju sa tom i drugim opozicionim partijama, SDP može da obezbijedi jedino ako sruši Vladu i izazove vanredne izbore”, precizirao je Vujović.

To, smatra on, znači otvoreni i totalni sukob sa DPS-om koji će koštati SDP dijela podrške birača na koje tradicionalno može računati. 

“Glavni pravac proširenja podrške DPS-a će svakako biti biračko tijelo SDP-a. Naravno ne treba zaboraviti ni činjenicu da je SDP u vlasti od 1998. godine i da otvaranje afera neće, u slučaju razbuktavanje sukoba, biti jednostrano, odnosno da će i DPS biti spreman da odgovori”, rekao je Vujović.

On je kazao i da je ambiciozno očekivanje Krivokapića da bi državotvorni blok imao podršku 30 odsto biračkog tijela, ali da će se na izborima vidjeti da li je ta ocjena bila realna.

Upitan koji bi bio najbolji model za nastup opozicionih stranaka na lokalnim izborima, koji će se naredne godine održati u većini opština, nakon Vujović je rekao da je najbolji potez za jedan dio opozicije njihova dalja programska transformacija i smjena generacija. 

“Nakon brojnih uzastopnih poraza nužno je da postojeći lideri otvore prostor za programsku redefiniciju. Tu prije svega mislim na Socijalističku narodnu partiju i Front”, kazao je on.

Vujović je rekao da je teško očekivati da može doći do dolaska na vlast snaga koje su otvoreno protiv NATO-a, dijela koji su antizapadno orjentisani, i onih koji odbijaju da se u potpunosti distanciraju od politike 1990.- tih. 

“Novo lice, u liku lidera Fronta, Miodraga Lekića, nije dovoljno. To je moglo da rezultira pobjedom na predsjedničkim izborima, ali to nije ni približno dovoljno za pobjedu na parlamentarnim”, kazao je on.

Vujović smatra da dio opozicije ima veoma loš imidž u dijelu međunarodne zajednice, “prevashodno usljed svojih ishitrenih poteza i odbijanja da se distancira od nacionalisstiče politike kojoj su aktivno pripadali”. 

On je ocijenio da ne vodi nigjde flertovanje sa reformama, a sprečavanje programske redefinicije. 

“Opozicione partije moraju interno da se demokratizuju da bi na taj način pridobili novo članstvo. Bez uvođenja demokratskih procedura selekcije kandidata za ključne funkcije, programske redefinicije, povećanja baze podrške nikakve nove izborne strategije ne mogu pomoći. Ako ne pokrenu unutrašnje reformisanje ostaće zarobljeni u vječitim dilemama da li jedna, dvije ili vise opozicionih lista”, kazao je Vujović.

On je naveo da je poruka birača na izborima u Mojkovcu, na Cetinju i Petnjici bila jasna. 

“Birači žele novu ponudu, i uvijek pozitivno reaguju na nju. Primjer Lekića, kao i Pozitivne to najbolje govori. Dovoljno je bilo nešto novo i birači se bude. “Šminkanje” bez stvarne promjene je kratkoročnog efekta. Da li će lideri opozicije biti spremni da “otvore” svoje partije i omoguće njihovo reformisanje ostaviće posljedice i na uspjeh na narednim izborima”, zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари27

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније