Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 01. 2014. 11:30   >>  11:30 24

POPOVIĆ SE PITA

Kome smeta crnogorska himna?

To što će svečane radne sjednice crnogorskog parlamenta, kao i konstitutivne i prve sjednice proljećnog i jesenjeg zasjedanja biti održavane i ubuduće bez intoniranja državne himne rezultat je scenarija koji se u režiji predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića odigrao u Parlamentu krajem prošle godine i kojim se dokazalo da je nekim pojedincima na najvišim funkcijama najbitniji trenutno umišljeni politički interes, ocijelio je lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović.

                                

On je podsjetio da je predlog liberala da se himna intonira na početku sjednice novog Saziva parlamenta, kao i na prvim sjednicama proljećnog i jesenjeg zasijedanja, koje bi se ubuduće obavezno održavale na Cetinju, bio tri puta u skupštinskoj proceduri.

„I dva puta je dobio potrebnu poslaničku većinu, međutim Krivokapić je sve uradio da do toga ne dođe i da se naša himna ne izvede u parlamentu, po čemu je Crna Gora jedinstvena u svijetu. Da li postoji u svijetu država u čijem se najvećem domu ne smije ni pomenuti državna himna, a ne, ne daj Bože izvesti“, rekao je Popović.

Ocijenio je da je razočaranje da polovina SDP-a na posljednjoj sjednici nije podržala izmjenu Poslovnika u dijelu izvođenja državne himne.

„Ali i čitavi poslanički klubovi partija koje su bar deklarativno državotvorne. Tome treba dodati i situaciju da te političke snage istovremeno pokušavaju diskreditovati Njegoša, kao nesporno najvećeg crnogorskog sina, čije sveukupno djelo može služiti na čast  pripadnicima svih vjera i nacija, koje Crnu Goru doživljavaju kao svoju državu“, kazao je Popović.

On je rekao da misli Njegoša počivaju na univerzalnim civilizacijskim vrijednostima - slobodi, pravdi, borbi dobra protiv zla, čovjekoljublju, zaštiti slabih i nejakih.

„A neka njegova djela sežu još dalje, okrenuta  tajnama  postojanja, života, smrti, kosmosa. Iako je jedan od prioriteta liberala zaustavljanje instrumentalizovane podjele našeg društva koje počiva na političkim diobama, ne može baš sve biti predmet političke trgovine. Opravdano se postavlja pitanje kuda 'plovi' ovaj crnogorski brod, čiji nacionalni homogenizam i razvoj patriotizma kao neophodnog uslova za što pozitivniji odnos društva prema sopstvenoj državi, kopni svakodnevno od obnove državnosti 2006“, rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније