Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2014. 08:10 >> 08:10
11

DA TRAŽI PARTNERE

Janjić: Vrijeme je da SDP ode u opoziciju

U vladajućoj kolaciji u Crnoj Gori SDP je „na mukama“, oni sada moraju napraviti potez, ako žele da imaju bilo kakav politički kapital, ocijenio je politički analitičar Dušan Janjić.

 

On je, govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji, rekao da je sada pravo vrijeme da SDP ode u opoziciju i tamo pronađe partnere, jer im ostanak u koaliciji nikako ne odgovara.

„DPS je jaka partija koja u ovoj situaciji neće napraviti nijedan ishitren potez. Bilo bi dobro da uđu u koaliciju sa nekom malom srpskom strankom i tako doprinesu dodatnoj stabilnosti Crne Gore“, kazao je Janjić za Pobjedu, ocjenjujući ležernom poziciju DPS-a.

On je uvjeren da će partija Mila Đukanovića učvrstiti vlast na lokalnim izborima i dodatno je ojačati otvaranjem nekih poglavlja.

„I onda polako krenuti u institucionalno slabljenje SDP-a kroz kadrovske čistke“, rekao je Janjić.

Podsjetio je i da je u koaliciji uvijek bilo tenzija, jer se jedan dio DPS-a nikada nije slagao sa time koliko je dato SDP-u.

„Tvrdeći da traže previše. Podsjetimo došlo je do blokiranja Vlade u vrijeme Šturanovića. Drugi primjer je bilo javno iskazano protivljenje SDP-a prilikom kandidovanja Filipa Vujanovića za predsjednika Crne Gore. Sigurno je da i DPS već duže vrijeme razmišlja o nekim novim partnerima. Vrlo je bitno, zbog političkog života Crne Gore, da u koaliciju sa DPS-om uđe neka srpska stranka. Tu ne mislim na prosrpske stranke, nego na stranke Srba predstavnika srpske zajednice. Tu, po mom mišljenju šansu ima Nova Andrije Mandića, ali samo ukoliko to bude stranka Srba, a ne Srbo Crnogoraca“, kaže Janjić.

Politički analitičar smatra da bi za SDP bilo korisno da se poveže sa nekom socijalno liberalnom strankom.

„SDP je na potezu, da li će to biti Pozitivna, sindikati, civilno društvo ostaje da se vidi. Ali, moraju znati da sami ne mogu ništa. Istina je da u Crnoj Gori postoji izvjesno nezadovoljstvo i da bi narod želio da živi bolje, ali ova država napreduje i u budućnosti će je voditi oni koji budu obezbijedili dolazak investitora. Snaga SDP je dugo vremena izjednačavana sa međunarodnom podrškom i tu su se preškartali, njihova politička moć u Crnoj Gori je veoma ograničena“, ističe Janjić, navodeći da je veliki problem crnogorske političke scena slaba opozicija.

Janjić tvrdi i da predstojeći samit NATO-a u Velsu neće biti samit proširenja. Ocijenio je i da je zabrinjavajući sve učestaliji napade na novinare u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније