Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2014. 08:39 >> 08:39
2

BULATOVIĆ PREDLAŽE

Zbog pregovora s EU mijenjati Ustav

Zbog potrebe definisanja jače kontrolne uloge Skupštine u odnosu na Vladu u procesu pregovora sa Evropskom unijom, treba razmotriti i mogućnost promjene Ustava, smatra poslanik Demokratskog fronta i predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović.

On je istakao da sa istim ciljem treba mijenjati i skupštinski poslovnik i razmotriti usvajanje posebnog zakona o Skupštini.

„Instituti kontrolnog saslušanja i parlamentarne istrage preko anketnih odbora treba, nakon analize, da dožive promjene, i to kroz izmjene poslovnika i zakona, a moguće i Ustava“, rekao je Bulatović za Dan.

Smatra da su višemjesečne rasprave o rezoluciji o evropskim integracijama dovele do ozbiljnih diskusija između Vlade i opozicije. Na sceni je, kako kaže, pokušaj dijela izvršne vlasti iz DPS-a da taj dio procesa pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji ostane pod dominacijom te partije.

„Otvaranje pregovora u nizu poglavlja, a posebno za poglavlja 23 i 24, traži da Skupština jasno definiše svoju snažnu poziciju u tom procesu. To je moguće uraditi donošenjem zakona o Skupštini i doradom Ustava. Moguće je, ne dirajući u podjelu vlasti, ali tretirajući pitanja evropskih integracija, procedura i nadležnosti skupštine i Vlade, jačati ulogu parlamenta dok traju pregovori sa EU“, objašnjava Bulatović.

Ocijenio je kako, da nije bilo uloge opozicije, „bar dva puta ne bismo preskočili značajne stepenice ka EU“.

Govoreći o lokalnim izborima, on je rekao kako su članovi predsjedništva DF-a preliminarno razgovarali o izborima u Podgorici i drugim opštinama. Kako je kazao, DF je otvoren za dijalog, sa ciljem da se nađe model za pobjedu u Podgorici i u još nekim opštinama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније