Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 01. 2014. 19:06 >> 20:54
56

VUČINIĆ ODGOVARA

Neki sveci SPC bili zločinci

U kalendar Crnogorske pravoslavne crkve upisani su svi svetitelji koje slavi pravoslavna vaseljena, kaže za Portal RTCG potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić. Vučinić je reagovao na pisanje beogradskih medija da je ''CPC iz kalendara izbrisala sve srpske svece, među kojima i Svetog Savu''.

''U kalendaru CPC su Jovan Kratitelj, sveti car Konstantin i carica Jelena, sveti Đorđije, sveti Ćirilo i Merodije, sveti Petar i Pavle, sveta Petka, pa praznici, - Uskrs, Božić, Trojičindan, Gospođindan, Aranđelovdan, Bogojavljenje, sretenje Gospodnje i tako redom.

Naravo, upisani su i naši svetitelji - sv. Vladimir, sv. Stefan piperski, sv.Vasilije ostroški, sv. Petar cetinjski i prepodobni Ivan Crnojević koji za naš narod, crkvu i državu imaju naročiti značaj, i redovno slavimo uspomenu na njih. Što se tiče drugih pomjesnih crkava one, takođe, imaju svoje lokalne svetitelje u čije redove pribrajaju ljude svetoga života koji su svjedočili Hrista u miru, ili su postradali za vjeru'', navodi Vučinić.

Naravno, kaže Vučinić, to nije dovoljno. Potrebno je i da se nakon smrti na njihovom grobu događaju čuda, da se njihovom interevencijom vrše izlječenja i da se vjerujući krepe moleći im se da ih zastupa pred nebeskim prijestoljem. O tom kriteriju srpska crkva ne vodi računa. Ona se ravna prema političko-imperijalnom koji nije utemeljen u jevanđelju i nije u duhu učenja svetih otaca crkve.

Takav lokalni svetitelj koji je oreol zaslužio, uprkos kanonima, je i sveti Sava srpski, navodi Vučinić za Portal RTCG.

''Njega srpska crkva ubraja u svetitelja osobitih zasluga za nju i njen narod, ali on nema taj smisao i značaj za druge narode i crkve, pa ni za Crnogorce. Klerikalno-bogoslovski nauk o njemu, koji sakralizuje srpsku naciju, osmišljen je i odogmaćen početkom prošloga vijeka u beogradskoj patrijaršiji. Nije zasnovan na istini nego na umišljenim pretpostavkama, koje se tumače kao istina. Taj odnos beogradske patrijaršije prema ovom svetitelju ne obavezuje nijednu pomjesnu crkvu ni na što, pa ni našu. Zato i nije upisan u naš kalendar'', kaže Vučinić.

Inače, u beogradskoj patrijaršiji i u tom pitanju postupaju mimo pravoslavnih kanona. Redu svetitelja pribrali su, kaže Vučinić, izvjesne popove krvavih ruku do lakata, rodom iz Pljevalja, koje je sustigla pravda za ratne grijehove 1945. i koji se ne mogu ubrojati u ljude, a kamo li svetitelje.

''Ne mogu vjerovati da se kroz njih izliva božja milost i da oni mogu zastupati bilo koga pred nebeskim prijestoljem. Čudan je to neki kriterijum da u svetitelje pribrajaju učesnike rata, na strani sila osovine, koji su utvrđivali okupacioni poredak i ratovali protiv slobode sopstvenog naroda. Mi se ne bismo usudili ni da im opijelo izvršimo, a kamo li da ih u svetitelje ubrojimo. U kalendar svetih uveli su i dobitnika gvozdenog krsta, vladiku Nikolaja Velimirovića, kojim ga je Hitler odlikovao.

U red svetitelja pribrali su i Simeona Nemanju koji je krvavim pogrom nad bogumilima činio masovne zločine protiv čovječnosti, pa kralja Milutina koji je od 40 godina oženio vizantijsku prinzezu Simonidu od 7 godina, zbog čega bi u danas Americi dobio 700 godina robije, i tako redom. Takvima nije mjesto u bilo kojem pravoslavnom kalendaru. Zato niko ne treba da se čudi što nijesmo u kalendar uveli takve svece, nego što je beogradska patrijaršija  nedostojne pobrojane pribrala redu svetitelja. Mada se tome nije čuditi, jer ona nije hrišćanska nego svetosavska crkva'', naveo je Vučinić u reagovanju.

.

Пратите нас на

Коментари56

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније