Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 01. 2014. 12:32 >> 12:32
25

PREKOGRANIČNA REGIJA

Zukorlić u Bundestagu o Sandžaku

Sandžački muftija Muamer Zukorlić razgovarao je sa predstavnicima Bundestaga zaduženim za jugoistočnu Evropu o Sandžaku kao prekograničnoj autonomnoj regiji.

 

Kako je danas saopštila Informativna služba sandžačkog mešihata, sa Zukorlićem, koji se nedavno povukao sa mjesta predsjednika mešihata Islamske zajednice u Srbiji, bili su predsjednik novoosnovane Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač i potpredsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Ahmet Ahmetović.

Domaćini su, kako se navodi, pokazali veoma visok stepen interesovanja za ovu temu i izrazili spremnost za nastavak saradnje kako bi Sandžak u "duhu proklamovanih principa Evropske unije imao svoje mjesto među evropskim regijama". 

Delegacija iz Srbije i Crne Gore je, kako se navodi, predstavila viziju prekograničnog evro-regiona Sandžaka ukazujući na važnosti ovog projekta za sve njene građane, kao i za stabilnost u regionu. 

U razgovoru je, ističe se, bilo reči i o stanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na vjerska prava i neophodnost implementacije propisa jednakosti svih građana i zajednica bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. 

Razgovarano je i o ideji uspostavljanja evropskog muftijstva u cilju intenzivnijeg rješavanja brojnih muslimanskih pitanja u Evropi. 

Kao posebno zanimljiv istaknut je razgovor sa predstavnikom spoljnopolitičkog odbora Bundestaga zaduženog za jugoistočnu Evropu, Josipom Juratovićem, koji je, kako se navodi u saopštenju, ukazao izuzetno zanimanje po pitanju Balkana. 

Delegacija je prisustvovala manifestaciji „Deset godina zlatne zvijezde sporta“, najznačajnije svečanosti ove vrste u Njemačkoj. Zasluge za ove susrete pripisane su savjetniku kancelarke Angele Merkel za pitanja Evrope Ernestu Kalacu.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније