Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

15. 01. 2014. 08:19 >> 08:39
13

POBJEDA

Kako je Bojanić zaradio milione

Pobjeda je krajem prošle godine objavila da je, na osnovu dokumenata u koja je imala uvid, poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić, jedan od osnivača Holder brokera, bivši izvršni direktor Nove berze hartija od vrijednosti, osnivač i većinski vlasnik Fonda AKTIVA INTEGRA, sumnjivim poslovima na berzi došao do milionske zarade.

Današnja Pobjeda piše da su prošle sedmice dobili pismo u kojem njegov autor navodi čime se sve poslanik Bojanić služio kako bi ostvario milionsku korist.

Pobjeda pismo nije objavila ali tvrdi da je njegov potpisnik, poznati finansijski stručnjak koji je želio da bude anoniman, došao u njihovu redakciju i pokazao im dokumenta koja navode na sumnju da je Bojanić oprao 1,7 miliona eura, dio kapitala uloženog u Fond zajedničkog ulaganja AKTIVA INTEGRA.

„Taj fond, koji je poslanik Pozitivne Crne Gore osnovao, počeo je da radi 24. maja 2007. godine, sa početnim kapitalom od 2,7 miliona, a većinski vlasnik bio je gospodin Bojanić. U to vrijeme on je bio izvršni direktor Nove berze hartije od vrijednosti. Bojanić nikako nije mogao od plate da uloži milione. Dakle, do njih je mogao doći berzanskim malverzacijama, prvo kao jedan od vlasnika Holder brokera, a potom kao direktor Nove berze hartija od vrijednosti. Dobro mi je poznato da fiktivno poslovanje nije strano Bojaniću, tako da nije teško zaključiti da su postojali i fiktivni vlasnici Fonda“, kaže izvor Pobjede.

Svoje navode objašnjava analizom poslovanja fonda AKTIVA INTEGRA.

„Izvršavali su fiktivne naloge kupoprodaje akcija i plaćanje akcija su obavljali u gotovini, što je suprotno članu 45 i 103 Zakona o hartijama od vrijednosti, što po svim kriterijumima znači da se radi o pranju novca i nezakonitom sticanju materijalne dobiti. Omogućavali su isplatu kupljenih akcija u gotovini i to prije kupoprodaje ovih akcija preko berze, što znači da je kupoprodaja akcija suštinski obavljana vanberzanski, na crnom tržištu, što je suprotno članu 45. Zakona o hartijama od vrijednosti. Ovakav način poslovanja navodi da se radi o klasičnim malverzacijama berzanskog poslovanja“, rekao je između ostalog izvor Pobjede.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније