Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 01. 2014. 17:52   >>  18:00

REAKCIJE

Odluka Vujanovića ispravna i očekivana

Odluka predsjednika Filipa Vujanovića da ne proglasi Tužilački savjet zbog toga što je prekršena zabrana ponovnog uzastopnog izbora članova koje bira Konferencija tužilaca, ispravna je ali i indikativna, ocijenio je predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, Rifat Rastoder.

„Istina je da odredbe novog Zakona o tuilaštvu zabranjuju članstvo u Tužilačkom savjetu u više od dva mandata u kontinuitetu“, kazao je Rastoder agenciji MINA.

On je podsjetio da iz tog razloga u matičnom skupštinskom Odboru jedan od kandidata nije prošao u dalju proceduru.

„Nije jasno kako se mogao dogoditi takav previd u Konferenciji tužilaca. Nije valjda da su računali na analogiju tumačenja prethodnog slučaja same predsjedničke kandidature“, rekao je Rastoder.

On smatra da će biti zanimljivo pratiti dosljednost u primjeni ovog principa tokom dalje procedure izbora i imenovanja, i u tužilaštvu i u sudstvu.

„Sve to, bez obzira na osnovanost, aktuelizuje dileme još iz rasprave o predlogu zakona, pogotovu o tužilaštvu“, kazao je Rastoder.

Tada je, kako je naveo, bilo aktuelno mišljenje da bi diskutabilno tumačenje izmjena Ustava, naročito u dijelu koji se odnosi na tužilaštvo, na duži rok dovelo u pitanje njegovo adekvatno funkcionisanje.

„U svakom slučaju, treba učiniti sve da se procedure što prije dovedeu do kraja, i da i tužilaštvo i sudstvo počnu da funkcionišu na najbolji mogući način“, zaključio je Rastoder.

Konferencija tužilaca je za članove Tužilačkog savjeta izabrala državne tužioce Veselina Vučkovića, Petra Kapucija i Miljanu Radović, koji su se i u prethodna dva mandata nalazili na funkcijama članova Savjeta.

Odluka crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića da ne proglasi Tužilački savjet zbog toga što je prekršen zakon očekivana je i jedina moguća, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Poslanik te stranke, Snežana Jonica, saopštila je da je ta odluka posledica činjenice da su poslanici SNP, na Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu i plenumu u direktnom obraćanju Predsjedniku Crne Gore ukazali na nepoštovanje zakona i pozvali ga da ne proglasi Tužilački savjet.

„Međutim, tema za razmisljanje je: kako se moglo uopšte desiti da Konferencija tužilaca „previdi“ tako očiglednu i preciznu zakonsku normu, odnosno da li je u pitanju ogromno neznanje ili izuzetno loša namjera“, rekla je Jonica agenciji MINA.

Prema njenim riječima, imajući u vidu da nije logično da baš nijedan pravnik od svih prisutnih na Konferenciji tužilaca nije pročitao zakon, onda ostaje uvjerenje da se radilo o lošoj namjeri.

„Cilj je očigledno bio da se što duže prolongira realizacija obaveza koje proizilaze iz izmjena Ustava i novih zakonskih rješenja“, ocijenila je Jonica.

Kako je navela, Zakonom o državnom tužilaštvu je predviđeno da će se izbor rukovodilaca državnih tužilaštava izvršiti u roku od tri mjeseca, a izbor državnih tužilaca u roku od šest mjeseci od dana izbora Tužilačkog savjeta, kao i da državni tužioci i njihovi zamjenici izabrani po ranijem zakonu nastavljaju sa radom do izbora novih.

Odluka predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, da ne proglasi Tužilački savjet je očekivana, a odluka Konferencije tužilaca bila je bespotrebna kompromitacija i profesije i predloženih ljudi, ocijenila je direktorica Akcije za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević.

Ona je u izjavi za agenciju MINA kazala da je to još jedan pokazatelj koliko su crnogorskom Tužilaštvu neophodne promjene.

„Idealno bi bilo kada bi VDT postao stranac kojeg bi postavila EU, ali pošto to po važećem zakonu nije moguće onda bar neko potpuno van dosadašnjeg sistema vlasti bilo koje vrste“, zaključila je Gorjanc Prelević.

Vujanović nije proglasio Tužilački savjet, ocjenjujući da nijesu ispunjeni zakonski uslovi jer je prekršena zabrana ponovnog uzastopnog izbora članova koje bira Konferencija tužilaca.

Iz HRA su uputili apel Vujanoviću povodom, kako su tada ocijenili, spornih kandidatura za izbor članova Tužilačkog savjeta.

Oni su ukazali da je za članove Tužilačkog savjeta Konferencija tužilaca izabrala kandidate, državne tužioce Veselina Vučkovića, Petra Kapucija i Miljanu Radović, koji su se i do sada nalazili na funkcijama članova Tužilačkog savjeta, i to u prethodna dva mandata toga tijela, od 2008. i 2012. godine.

“Očekujemo od Vas da postupite u skladu s Vašom odgovornom dužnosti tako da zaštite zakonitost i odbijete da proglasite kandidate, koji bi u suprotnom postali članovi ovog tijela uzastopno po treći, odnosno drugi put, uprkos i slovu i cilju izričite zakonske odredbe”, naveli su tada iz HRA.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније