Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 01. 2014. 18:24 >> 18:27

CEMI

Novi koncept za naredne parlamentarne izbore

Problem povjerenja u izborni proces u Crnoj Gori je sistemski i za njegovo prevazilaženje potreban je nov koncept uređenja sistema i administracije, koji će biti primjenjiv na narednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Izmjene izbornog zakonodavstva biće nastavljene na nivou Kolegijuma, uz konsultacije sa evropskim ekspertima.

Predstavnik CEMI-ja, Vlado Dedović smatra da je teško očekivati da se predstojeći lokalni izbori mogu održati po novom izbornom zakonodavstvu.

»Teško je očekivati da će novi zakonodavni okvir moći da bude primjenjiv za predstojeće lokalne izbore. Ovdje prije svega mislim na Zakon o biračkim spiskovima, koji, shodno nacrtu, sadrži rješenja u pogledu kojih je neophodno izvršiti brojne pripreme za njegovu punu primjenu«, rekao je Dedović agenciji MINA.

Kako je kazao, Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Zakon o Državnoj izbornoj komisiji nijesu pripremljeni i usvojeni iako je njihovo usvajanje bilo predviđeno Akcionim planom za sprovođenje Strategije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

»Mišljenja sam da je neophodno razmišljanja usmjeriti na period nakon lokalnih izbora i stvaranje preduslova za uspostavljanje potpuno novog zakonodavnog i institucionalnog okvira u oblasti sprovođenja izbora u Crnoj Gori«, smatra Dedović.

Prema njegovim riječima, problem povjerenja u izbore je sistemski, za čije prevazilaženje je potreban potpuno nov pristup i koncept uređenja izbornog sistema i izborne administracije, koji će biti primjenjiv na narednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Kako je kazao, ta nevladina organizacija očekuje poziv za nastavak konsultacija o izmjenama izbornih zakona koje će biti realizovane na nivou Kolegijuma Skupštine.


Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da očekuje da će šest izbornih zakona biti usvojeni već u februaru. Dedović je mišljenja da je teško očekivati da se u tako kratkom vremenskom roku, može pronaći magična formula za usvajanje zakonskih rješenja u toj oblasti.

»Rad na setu izbornih zakona predstavlja jako izazovan posao sa brojnim otvorenim pitanjima, oko kojih političke partije do sada nijesu uspjele da pronađu zajednički jezik. Različitost stavova političkih oko osnovnih pitanja i dalje postoji«, naveo je Dedović.

Sa jedne strane, rekao je on, predstavnici DPS-a su i u toku rada radne grupe zagovarali stav da je aktuelni zakonodavni okvir dobar i da građani imaju vjeru u izborne procese u Crnoj Gori.

»Sa druge strane, predstavnici opozicije imaju potpuno različite, negativne stavove i o izbornom zakonodavstvu i o povjerenju građana u izbore. Stoga je teško očekivati da se u ovako kratkom vremenskom roku, može pronaći magicna formula za usvajanje zakonskih rješenja u ovoj oblasti koja će rezultirati ujedinjenjem stavova političkih aktera«, kazao je Dedović.

On ne očekuje da će taj proces rezultirati usvajanjem kvalitetnih i održivih zakonskih rješenja.

»Siguran sam da nas u narednom periodu očekuje ozbiljna i sistemska izmjena svih izbornih zakona. Zakonom o izboru odbornika i poslanika treba da se uspostavi potpuno nov izborni sistem i mehanizmi kontrole izbornog procesa i potpuna profesionalizacija izborne administracije, Zakon o biračkom spisku kojim treba da se unaprijedi i modernizuje sistem vođenja biračkog spiska kao i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kojim će na potpun i sveobuhvatan način da budu regulisane oblasti kontrole i revizije finansiranja političkih partija i zloupotrebe državnih resursa«, pojasnio je Dedović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније