Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

26. 01. 2014. 14:33 >> 14:33

VUKOVIĆ OCIJENIO

Nesporan legitimitet Tužilačkog savjeta

Tužilački savjet koji je proglašen u nepotpunom sastavu ima većinu koja je potrebna da bi se donosile odluke, i njegov legitimitet je nesporan, ocijenio je poslanik Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović proglasio je Tužilački savjet bez tri člana koje je predložila Konferencija tužilaca, jer po njegovoj ocjeni njihov izbor nije bio u skladu sa zakonom.

Vuković je agenciji MINA kazao da nepotpuni Savjet koji je Vujanović proglasio ima predsjedavajućeg i članove koji su iz struktura koje Ustav i Zakon predviđaju, tako da je njegov legitimitet nesumnjiv.

„Ali, činjenica je da jedna struktura, Konferencija tužilaca, nije na zakonit način odredila članove Tužilačkog savjeta, i to treba da ispravi, jer to kod nekih može da izazove potrebu da postave pitanje legitimnosti Savjeta“, rekao je Vuković.

On smatra da da Tužilački savjet u nepotpunom sastavu može da radi i obavlja predviđene obaveze po Ustavu i zakonu, i da to nije ništa neobično i suprotno propisima.

„Ali greška koja se desila u tumačnju odrebi novog Zakona o državnom tužilaštvu, mora biti ispravljena. Konferencija tužilaca bi trebalo da predloži tri nova člana shodno Zakonu, iako i ovaj sastav, bez ta tri člana, može da radi i odlučuju zakonito“, naveo je Vuković.

Prema njegovim riječima, Zakon decidno propisuje da dosadašnji član Tužilačkog savjeta ne može, prije isteka roka od četiri godine, ponovo da bude izabran na tu funkciju.

„Znači, trebalo bi onaj ko odlučuje o ta tri člana da upodobi svoje ponašanje toj zakonskoj odredbi“, kazao je Vuković.

On smatra da ne postoje zakonske prepreke da vršilac dužnosti vrhovnog državnag tužioca (VDT) Veselin Vučković predsjedava Tužilačkim Savjetom.

„Predsjednik tužilačkog savjeta je VDT. Pošto on još nije izabran, mijenja ga vršilac dužnosti“, rekao je Vuković.

HRA : Sporan legitimitet bez tri člana Savjeta

Iz Akcije za ljudska prava su ocijenili da Tužilački savjet ne bi trebalo da radi u nepotpunom sastavu, bez predstavnika državnih tužilaca svih nivoa, jer bi, kako su naveli, odlučivanje bez tri nedostajuća člana bilo spornog legitimiteta.

HRA navodi da su pred Tužilačkim savjetom odgovorne reformske dužnosti – usvajanje novog Poslovnika, odlučivanje u roku od 20 dana od formiranja o broju potrebnih tužilaca za koje treba da raspiše javni konkurs, a onda i sprovođenje izbora tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava.

"Nadamo se da će Konferencija državnih tužilaca u najkraćem mogućem roku izabrati tri nedostajuća člana savjeta od onih svojih članova kojima prethodno nije ukazana šansa da utiču na rad savjeta i tako unaprijede i povjerenje građana u državno tužilaštvo", kaže se u saopštenju.

Ocjenjuje se da bi nesporazumi oko izbora Tužilačkog savjeta mogli biti spriječeni blagovremenom izradom preciznijih ustavnih i pratećih zakonskih odredbi, umjesto što su se tako važna pitanja rješavala na brzinu i bez javne rasprave.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније