Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 01. 2014. 08:26 >> 08:30
22

DŽOMIĆ O FRESCI

Provjerite jesmo li slikali i Đukanovića

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, Velibor Džomić pozvao je građane koje interesuje da li se na ktitorskoj fresci nalazi i lik premijera Mila Đukanovića, da dođu u saborni hram Hristovog vaskrsenja i da sami to provjere.

Mediji su juče objavili da su na ktitorskoj fresci u sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikani mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, pokojni patrijarsi Srpske i Ruske pravoslavne crkve Pavle i Aleksej, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Na fresci, koja se nalazi na desnom zidu, u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije, koji je nacrtan ispred ostalih, "predaje hram" Isusu.

Džomić je saopštio Vijestima da je juče mnoge građane najviše zanimalo da li se i Đukanovićev lik nalazi na ktitorskoj fresci, dodajući da „nije nepoznato da je Vlada veliki dobrotvor sabornog hrama u Podgorici“.

„Kao što nije nepoznato ni to da je mitropolit Amfilohije, na prijemu čelnika crkava kod premijera, Vladi uručio i gramatu za učinjeno dobročinstvo. Na isti način su odlikovani i drugi koji su, shodno svojim mogućnostima, pomogli i završetak izgradnje hrama. Ima nekih koji u jednom liku na ktitorskoj fresci prepoznaju gospodina Đukanovića, a drugi ne. To je i razumljivo, jer freske, pored svoje sakralnosti, imaju i umjetnički izraz tako da nije čudno da se desi da neki jedno djelo posmatraju na jedan, a drugi na drugi način“, naveo je Džomić.

On dodaje da je zato prilika da građani koje to interesuje dođu i pogledaju.

"U svakom slučaju, imaju garantovano pravo na sopstveni doživljaj", rekao je Džomić.

Vučinić : Amfilohije zloupotrebljava moć

Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve, Stevo Vučinić, kazao je da je Amfilohijev način upravljanja crkvom i zlonamjerni odnos prema crnogorskim interesima, provokacija za svakog savremenog civilizovanog čovjeka i građane Crne Gore.

„Amfilohije zloupotrebljava pontifikalnu moć i harizmu u ličnom interesu od čega treba da strahuje ova zemlja i narod. Freskom u crkvi Hristovog vaskrsenja kojom se predstavio pred Hristovim licem kao ktitor, izdao je narod koji mu je povjeren i Jevanđelje na koje je zaklet“, rekao je Vučinić Blicu Craa Gora.

On je dodao da je Amfilohije zloupotrijebio povjerenje građana koji su pomagali gradnju hrama i „sve materijalne i nematerijalne žrtve i priloge uložene u gradnju podgoričke saborne crkve, i freskopisom supstituisao u sopstvenoj ličnosti, predstavljajući ih kao lične i porodične”.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније