Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 01. 2014. 20:32 >> 20:32

SARADNJA SE NASTAVLJA

Hrebičkova: Podrška OEBS-a vladavini prava

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju nastaviće da podržava Crnu Goru u njenim kontinuiranim naporima da ojača vladavinu prava, unaprijedi borbu protiv kriminala i korupcije, ali i promociju i zaštitu ljudskih prava i medijskih sloboda, saopštila je Janina Hrebičkova, ambasadorka OEBS-a za Crnu Goru na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Kako je saopšteno, sagovornici su se podsjetili uspješno realizovanih zajedničkih aktivnosti pri izradi Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, Zakona o parničnom postupku, Zakona o naknadi štete žrtvama krivičnih djela nasilja; kao i aktivnosti na izradi Analize podataka o vrsti, organizacionoj strukturi, nadležnostima i ovlašćenjima državnih organa i posebnih organizacionih jedinica u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Analize za potrebe racionalizacije pravosudne mreže, zatim podrške Ustavnom sudu i Ombudsmanu i obukama za nedavno uvedene javne izvršitelje.

Marković je istakao zadovoljstvo višegodišnjom uspješnom saradnjom sa Misijom OEBS i zahvalio na podršci sveukupnim procesima koju OEBS pruža našoj zemlji, a posebno na podršci Misije integracionom procesu – u oblasti pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

„On je upoznao Hrebičkovu sa prioritetima Crne Gore u oblasti promocije i zaštite medijskih sloboda u Crnoj Gori i u tom smislu, pozdravio nastavak aktivnosti Programa za medije Misije OEBS-a kako na planu izrade i pomoći u implementaciji zakonodavstva u ovoj oblasti tako i na planu razvoja profesionalnih kapaciteta novinarstva i poštovanja etičkih standarda u ovoj profesiji“, navodi se u saopštenju.

Marković i Hrebičkova su, za ovu godinu, dogovorili saradnju u oblasti izmjene krivično-procesnog zakonodavstva i izrade zakonske legislative kao pretpostavke jačanju institucionalnih kapaciteta za borbu protiv korupcije kako na represivnom planu tako i na planu prevencije, kao i nastavak već započetih projekata u pravosuđu, u prvom redu, podrške unaprjeđenju Ustavnog suda u smislu kontinuiranih obuka sudija i jačanja administrativnih kapaciteta.

„Saglasivši se da Crna Gora ostaje lider u procesima reformi i primjer ostalim državama regiona, sagovornici su istakli očekivanja da će kroz buduće zajedničke projekte, Crna Gora i Misija OEBS-a još jednom potvrditi konstruktivno i dinamično partnerstvo, sve u cilju jačanja sistema u našoj državi čije osnove čine demokratija, vladavina prava i transparentnost“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније