Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

28. 02. 2013. 21:47 >> 21:41
5

SUSRET

Medojević danas sa Štefanom Fileom

Lider PZP i član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević, sastao se danas sa komesarom EK za proširenje Štefanom Fileom u Briselu, saopšteno je iz PzP-a.

Medojević je, kako je saopšteno, upoznao Filea „sa eskalacijom političke krize u Crnoj Gori, do koje je došlo nakon objavljivanja materijalnih dokaza o masovnim zloupotrebama državnih organa, javnih fondova, policije, ANB-a i drugih državnih resursa od strane DPS-a, kao i dokaza o drugim nelegalnim i protivustavnim pritiscima i ucjenama koje funkcioneri i aktivisti vladajuće partije vrše u cilju pridobijanja građana da na izborima glasaju za ovu partiju“.

 

Medojević je Filea upoznao i „sa indicijama da je Uprava Policije, pod rukovodstvom Božidara Vuksanovića, nezakonito prisluškivala urednike i novinare nezavisnog lista DAN i lidere opozicionog Demokratskog Fronta. Medojević je Fileu ukazao na materijalne dokaze koji čine osnovanom sumnju da funkcioneri DPS-a koji vrše državne funkcije, nezakonito koriste budžetska sredstva za plaćanje biračima DPS, da se birači DPS-a nezakonito zapošljavaju samo zbog partijske pripadnosti, kao i da se krediti iz Investiciono-razvojnog Fonda takođe dodjeljuju samo biračima DPS“.

U saopštenju se dalje navodi da, „na osnovu snimljenih iskaza funkcionera DPS-a, postoji osnovana sumnja o nezakonitom korištenju sredstva iz evropskih IPA fondova za podršku poljoprivrednim proizvodjačima, kao i da se sredstva za otklanjanje šteta od poplava i otpremnine u državnim preduzećima isplaćuju samo biračima DPS-a, čime se ogroman broj građana Crne Gore, koji ne pripadaju ovoj partiji, diskriminišu i ugrožavaju im se osnovna ljudska prava“.

Medojević je, kako se navodi, Filea upoznao i sa sumnjama da su dijelovi policije i čelništvo Apelacionog suda iskonstruisali hapšenje sina lidera NOVE i DF-a, Andrije Mandića, kako bi se pomoglo predsjedničkom kandidatu DPS-a, čija se supruga nalazi na čelu Apelacionog suda - suda koji je donio spornu odluku da se maloljetni Mandićev sin bez osnova zadrži u pritvorskoj jedinici zatvora u Spužu.

 

File je zahvalio Medojeviću na prezentiranim informacijama, koje, kako su prenijeli iz PzP-a, „zahtjevaju posebnu pažnju institucija zaduženih za istrage i procesuiranje svakog kršenja zakona, posebno u oblasti koja tangira izborni proces i ljudska prava, ali i pažnju EK u okviru pregovora o poglavljima 23 i 24. Komesar File je posebno istakao važnost nastavka političke borbe opozicije u institucijama sistema, napominjući da bi svaki bojkot i eskalacija političke krize, ugrozili ne samo proces pregovora Crne Gore, nego i čitav proces proširenja na Zapadnom Balkanu“.

Medojević je, kako se navodi na kraju saopštenja, istakao zabrinutost zbog odsustva rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, i rekao sagovorniku da očekuje snažnu i efikasnu, zajedničku akciju međunarodne zajednice i demokratskih proevropskih snaga u Crnoj Gori.

„Odsustvo takve akcije besumnje bi značilo pobjedu organizovanog kriminala, što bi naravno bilo pogubno za Crnu Goru, ali bi to nanijelo ogromne štete i čitavom Region, pa i samoj EU“, rekao je Medojević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније