Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 02. 2014. 13:52 >> 13:52
31

NARODNJACI PORUČILI

Srbi u vlasti bi stavili tačku na podjele

Predsjedništvo Narodne stranke (NS) ocijenilo je da poziv političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori da budu dio vlasti, otvara realne uslove da se državna politika Crne Gore usmjeri u pravcu koji će dovesti do harmonizacije odnosa između Srba i Crnogoraca i staviti tačku na neprirodne podjele i „hladni rat“ unutar jednog te istog naroda.

 

Iz Narodne stranke je, nakon današnje sjednice Predsjedništva, saopšteno da se tim pozivom stvara osnova za trajno uspostavljanje dobrih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Time će se, kako navode, uspostaviti odnosi između države i Pravoslavne crkve na principima ustavnog načela o odvojenosti crkve i države, ali i riješiti status imovine Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, i "obezbijediti poštovanje građanskih prava i sloboda sveštenstva u vršenju njihovih vjerskih aktivnosti".

Na taj način će se riješiti statusna i socijalno–ekonomska pitanja hiljada građana Crne Gore, koji su dikriminisani zbog njihovog nacionalnog opredjeljenja, a konačno će se riješiti identitetska pitanja, koja se odnose na jezik, himnu i simbole, na način koji ne vrijeđa pripadnike nijedne nacionalne grupacije u Crnoj Gori. 

"Predsjedništovo NS konstatuje da je u proteklih nekoliko mjeseci došlo do novih momenata na političkoj sceni Crne Gore, što realno može da ima za posljedicu duboke i značajne promjene statusa Srba, od strane državne politike Crne Gore. Predsjedništvo posebno ukazuje na raskid vladajuće koalicije na državnom nivou, koji je, sudeći po političkim potezima DPS-a i SDP-a, konačan i nepovratan", saopšteno je iz NS-a.

Ukazali su i na značajno i ubrzano popravljanje i unapređenje odnosa između Crne Gore i Srbije, te početak poboljšavanja odnosa sa Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

"Navedene činjenice Predsjedništvo NS smatra veoma pozitivnim za crnogorsko društvo i državu, a posebno za položaj Srba u Crnoj Gori. Sve navedeno sastavni je dio programskih načela Narodne stranke, za koja se uporno i dosljedno zalažemo. Predsjedništvo ocjenjuje da Srbi navedena pitanja najefikasnije mogu riješiti ako su dio vlasti u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари31

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније