Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 02. 2014. 08:29 >> 08:38

ITALIJANSKI AMBASADOR

CG spremna za borbu protiv kriminala

Crna Gora je spremna da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kazao je ambasador Italije, Vićenco del Monako, navodeći da je zvanična Podgorica pokazala odlučnost da napreduje u vladavina prava,

On je rekao da je kriminal transnacionalna boljka, dodajući da nema zemlje na svijetu koja je imuna na tu pojavu.

„Uopšte ne dovodim u sumnju da lije crnogorsko društvo spremno da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ipak, ograničavajuče je govoriti samo o društvu. Od trenutka preuzimanja dužnosti u Crnoj Gori mogao sam kod svakog segmenta crnogorskog društva osjetiti odlučnost u borbi protiv svih oblika kriminala“, kazao je del Monako u intervjuu Pobjedi.

On je ocijenio da otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Evropskom unijom predstavlja značajan korak za Crnu Goru.

„A to ne samo zbog posebnog značaja koji ova dva poglavlja imaju u okviru pregovaračkih aktivnosti Evropske unije, več zato što zadiru u veoma osjetljivu temu kao što je vladavina prava. To je uspjeh za Crnu Goru, i dobro je to jasno naglasiti. Ta poglavlja su otvorena zato što je Podgorica pokazala odlučnost da napreduje u oblasti pravne države i što je pokazala konkretnost kroz usvajaje ustavnih reformi od strane parlamenta“, naveo je del Monako.

Upitan da li Crna Gora može očekivati poziv za članstvo na ovogodišnjem Samitu NATO-a, Monako je rekao da je još rano za prognoze.

„Iz određenih razloga mislim da bi rasprava o datumu eventualnog poziva Crnoj Gori od strane NATO-a mogla biti rizična jer bi odvukla pažnju sa pravih prioriteta, a to su reforme. Na polju vladavine prava, da navedem samo jedan primjer, zajedno sa reformama predviđenim tokom pristupnog procesa Evropskoj uniji“, precizirao je on.

Del Monako je ocijenio da bi ulazak Crne Gore u Alijansu upotpunio međunarodni status države.

„Razvoj i napredak, svuda i uopšte, mora potpomagati stabilni politički okvir kojeg štiti efikasni i pouzdan vojniinstrument. Sigurnost se nikada ne može uzeti zdravo za gotovo, a trenutno je samo NATO u stanju da je garantuje na najbolji mogući način“, kazao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније