Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

11. 02. 2014. 13:25 >> 13:26
21

KOALICIJE

Popović: Pregovaramo sa DPS-om

Funkcioner i dugogodišnji lider Narodne stranke Predrag Popović kazao je da se sa Demokratskom partijom socijalista pregovara na vrhu o formiranju predizbornih koalicija za lokalne izbore u 11 opština, kao i o postizbornoj koaliciji u Beranama.

Popović je najavio i moguće formiranje jednog šireg bloka za lokalne izbore, u kojem bi osim DPS-a i Narodne stranke, bile i partije manjina kao i ostale partije iz independističkog bloka osim SDP-a.

’’Saradnja je uspostavljena i nadam se da će ona rezultirati stvaranjem predizbornih koalicija za predstojeće lokalne izbore i da će to obuhvatiti i postizborni savez sa DPS-om, nakon lokalnih izbora u Beranama. Razgovori su u toku, dobijaju na intezitetu i sklapamo zajednički mozaik koji  vodi ka  istom cilju: da se u Crnoj Gori uspostavi jedna atmosfera međusobne tolerancije i razumijevanja. I da, kako smo naveli u našoj Deklaraciji u Crnoj Gori konačno prestane hladni rat  između građana koji se u nacionalnom smislu izjašnjavaju kao Crnogorci i oni kao Srbi, odnosno unutar istog naroda’’, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, prvi razgovori o koaliciji sa Narodnom strankom počeli su nakon inicijative premijera Mila Đukanovića o ulasku Srba u vlast.

Sam Đukanović je kazao da će do kraja mandata ove Vlade jedna stranka iz unionističkog bloka biti dio izvršne vlasti.

’’Mi imamo korektne odnose sa svima iz idenpendističkog bloka i nacionalnim partijama i na državnom i na lokalnom nivou osim SDP-a. Mi smo smo imali tu saradnju i ranije i stvara se klima da se ona i potvrdi našim zajedničkim učešćem na listi sa DPS-om. To očekujem. To razumijevanje između nas je na takvom nivou ne treba očekivati bilo kakva iznenađenja’’, rekao je Popović.

Upitan da li bi DPS mogao da izgubi dio birača zbog koalicije sa njegovom strankom, Popović je kazao da NS nema problema da sarađuje sa bilo kojom partijom u Crnoj Gori, osim SDP-a.

’’To je politika koja je svađalačka i koja nije za pomirenje u Crnoj Gori’’, naveo je on.

Upitan da li je bilo kontakata sa Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem budući da je državni vrh Srbije prvi pomenuo inicijativu da Srbi iz Crne Gore uđu u vlast, Popović je kazao da je bilo kontakata i intenzivnih komunikacija sa ambasadom Srbije kao i razgovora sa predstavnicima Vlade Srbije koji sa bave odnosima sa dijasporom.

’’Ta komunikacija teče i unaprijed se radujem skorim susretima i sa državnim vrhom Srbije. To kažem iz razloga što je Narodna stranka pozitivno odgovorila na njihovu ideju da Srbi uđu u vlast i to ne stavljajući sebe u prvi plan’’, naveo je Popović.

On je dodao da je iznenađen činjenicom da su stranke koje većinski okupljaju Srbe dočekale ''na nož'' ideju državnog vrha Srbije.

’’To je veoma loše budući i da su u paketu išle i optužbe i insinuacije na račun državnog vrha Srbije’’, rekao je Popović.

Narodna stranka je već bila u koaliciji sa DPS-om i SDP-om 1998 do 2001. u okviru koalicije ''Da živimo bolje''. Iz nje je NS izašla zbog neslaganja sa idejom državne nezavisnosti Crne Gore.

(Portal Analitika)

 

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније