Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

12. 02. 2014. 15:50   >>  13. 02. 2014. 09:20

FINSKI PREMIJER

CG predvodnik talasa proširenja

Crna Gora je predvodnik novog talasa proširenja Evropske unije (EU), a tokom pregovora treba biti obazriv, kako bi se na najbolji način zaštitili nacionalni interesi, kazao je finski premijer, Jurki Katainen na sastanku sa delegacijom skupštinskog Odbora za evropske integracije.

 

Katainen je tokom razgovora potvrdio da vladajuće finske koalicije ima pozitivan odnos integracijama i procesu proširenja, navodeći da u narednom periodu Crnu Goru vidi kao predvodnika novog talasa proširenja. 

 

„Tokom susreta zajednički je istaknuta osjetljivost pregovoračkog procesa svake zemlje kandidata, jer rezultat istih određuje budući oblik članstva države u EU, pa je stoga potrebno tokom pregovora biti vrlo obazriv, kako bi se na najbolji mogući način zaštitili nacionalni interesi“, navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora, Slaven Radunović zahvalio se na političkoj podršci Finske crnogorskim evrointegracijama. 

Radunović je ukazao na izazove sa kojima se Crna Gora suočava u intenzivnom pregovoračkom procesu, dodajući da se nada da će država, u godinama koje slijede, ispuniti sve neophodne uslove, kako bi, u potpunosti spremna dočekala odluku o članstvu.

Tokom sastanaka crnogorska delegacija, u kojoj su osim Radunovića i članovi Odbora, Srđa Popović i Genci Nimanbegu, upoznala se sa dinamikom rada Parlamenta Finske u kojem posebno mjesto zauzima Veliki odbor, koji broji 25 članova.

„Taj Odbor je  u ime Parlamenta, odgovoran za davanje mišljenja o pravcima određivanja Finske u odnosu na predloge odluka koji pristižu iz Brisela. U vjerovatno jedinstvenoj proceduri, kada je iskustvo nacionalnih parlamenata država članica u pitanju, nakon rasprave na sjednicama drugih radnih tijela, Veliki odbor odlučuje o pozicijama države u odnosu na politike koje se planiraju sprovoditi kroz institucije Unije“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније