Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

13. 02. 2014. 15:20 >> 15:21
2

AKO SMO I MI

Finci za Crnu Goru u EU

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Parlamenta Finske Timo Soininen ocijenio je da je dosadašnji tok pregovora sa Crnom Gorom o pristupanju EU pozitivan, uz uvjerenje da će partija Istinski Finci biti za pridruživanje Crne Gore uniji, ako su građani, na bazi pune informisanosti o EU većinski orjentisani za članstvo.

 

Inače, delegacija Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore drugog dana posjete susrela se sa predsjednicom Velikog odbora Miapetrom Kumpulom-Natri, predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Finske Timom Soininenom, kao i sa savjetnicom ministra pravde za EU koordinaciju i međunarodne poslove Evom Aitoniminom (Eeva Aittoniemi).

"Delegacija se bliže upoznala sa procedurom usvajanja pozicija o odlukama koje je potrebno donijeti na nivou Evropske unije, u kojoj svoje mjesto imaju i radna tijela Parlamenta, a posebno Veliki odbor, koji u završnoj proceduri donosi mišljenje o zvaničnom stavu Finske. Da je država primjer snažne parlamentarne demokratije pokazuje i činjenica da je uloga Velikog odbora Parlamenta u ovoj proceduri uređena finskim Ustavom. Ovakav sistem rada, u demokratskom smislu, kazali su sagovornici, omogućava bezbjednu poziciju prilikom donošenja odluka na nivou Unije, jer se prethodno o istim, u državi vodila otvorena rasprava na više nivoa", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su u toku dvodnevne posjete u više navrata istakli da je pripremanje propisa koji se odnose na politiku Unije u značajnoj mjeri zatvoreniji proces od onog na koji su navikli u Finskoj, čije su procedure mnogo transparentnije, odnosno otvorene ka građanima.

"Upravo zato je ukazano na važnost kontinuiranog obavještavanja javnosti o funkcionisanju Evropske unije i novim politikama koje utiču na svakodnevni život građana", zaključuje se u saopštenju.

U delegaciji Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore, pored predsjednika Slavena Radunovića, su i članovi Srđa Popović i Genci Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније