Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 02. 2014. 08:06   >>  11:01 3

ZAKON O FINANSIRANJU PARTIJA

Blokada CG pola godine, uoči svakih izbora

DPS će, ako bude usvojen Zakon o finansiranju političkih partija u formi u kojoj ga je predložila opozicija, podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu njegove ustavnosti kazao je poslanik DPS-a Miodrag Vuković.

 

On smatra da su se izbornim zakonima, na koje je podnijeto 120 amandmana, nepotrebno otvorila mnoga pitanja.

„Krenuo je otvoren institucionalni udar na državu. Žele se ostvariti dva cilja. Jedan je kratkoročni, ali sa dugoročnim posljedicama, a to je stvaranje neustavne i nesistemske karikature izbornog zakonodavstva koji ne liči na ozbiljan pravni sistem. Drugo, demagoškom i ispolitizovanom galamom žele da stvore prostor da parlament promoviše zakone koji derogiraju ustavni poredak“, kazao je Vuković Pobjedi.

On je rekao da će DPS iskoristiti sve mogućnosti i žaliti se nadležnim institucijama, kako bi sačuvala pravni poredak Crne Gore, navodeći da očekuje da će u ponedjeljak biti usvojen „dio izbornih zakona koji su ustavno i pravno problematični“.

Povodom najave da će zakon o finansiranju političkih partija uz opoziciju podržati i Socijaldemokratska partija, Vuković je rekao da ne razumije takav potez koalicionog partnera i da je to veliki rizik SDP-a.

„Ne znam da li je SDP-u jasno da, ako to učini, rizikuje ono što smo zajedno stvorili tekovinu mlade demokratije, Crnu Goru. Iz ništa smo stvorili nešto, a sada će oni to da rizikuju zbog ništa. Takvo ponašanje našeg koalicionog partnera je politika koja nije svojstvena ozbiljnom političkom subjektu“, istakao je Vuković.

Prema njegovim riječima predloženi zakon o finansiranju političkih partija derogira ustavni poredak, zabranjuje život i blokira Crnu Goru po pola godine uoči svakih izbora.

„Zakonom se zabranjuju zapošljavanje, socijalna davanja, vraćanje devizne štednje... Neće se, recimo, moći raspisati nijedan konkurs za turističkog radnika u sezoni, ako je to tokom izborne kampanje. Kako smijemo zakidati pravo na rad, socijalnu pomoć, obrazovanje? To su osnovna ljudska prava. Ne mogu da razumijem da će SDP, bez korekcije, podržati takva rješenja“, naglasio je Vuković.

On je podsjetio da se tim zakonom omogućava političkim partijama da se zadužuju kod banaka, uz garanciju Ministarstva.

Prema njegovim riječima, DPS je podnijela 16 amandmana, ali je, kako kaže, svjesna da ako oni ne dobiju podršku, urušiće se mnogo toga u državi. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније