Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 02. 2014. 15:19   >>  18. 02. 2014. 10:35 9

FINANSIRANJE PARTIJA

Zakon izglasali opozicija i SDP

Glasovima opozicije i poslanika Socijaldemokratske partije Skupština je usvojila Zakone o finansiranju političkih partija i biračkom spisku. Poslanici su danas usvojili i izmjene zakona o ličnoj karti i lokalnoj samoupravi, dok Predlog zakona o crnogorskom državljanstvu nije prošao.

Za Zakon o finansiranju političkih partija su glasala 43 poslanika, protiv su bila 23 poslanika iz DPS-a, dok su tri predstavnika Bošnjačke stranke bila uzdržana.

Poslanici su usvojili i Zakon o biračkom spisku, kojim je predviđeno da birački spisak vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova a rok za primjenu tog akta je 1. novembar. Zakon su podržala 43 poslanika, protiv su bila četiri, a poslanici Demokratske partije socijalista uzdržani.

Zakonom o finansiranju političkih partija se, između ostalog, ograničavaju budžetske isplate i zapošljavanja tokom izborne kampanje. Novim propisima Državnoj izbornoj komisiji daju se ovlašćenja da podnosi prekršajne i krivične prijave u slučaju zloupotreba državnih resursa.

Iz DPS-a su poručili da je taj zakon neustavan i u suprotnosti sa 13 akata. Predsjednik poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović najavio je da će DPS podnijeti Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti tog akta.

Predsjednik skupštine Ranko Krivokapić je podsjetio da predsjednik države ima pravo da zakon koji je u suprotnosti sa Ustavom, vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Poslanici su prije izjašnjavanja o predlogu Zakona o finansiranu političkih partija otišli na kraću pauzu zbog problema u vezi sa izvještajem Zakonodavnog odbora o tom zakonskom tekstu.

U zapisniku sa sjednice Odbora navodi se da je šest poslanika bilo za, a četiri protiv, ali su poslanici ukazali na tehničku grešku u izvještaju i da je situacija bila obrnuta.

Poslanik Demokratske partije socijalsita (DPS) Miodrag Vuković rekao je da većina poslanika nije podržala predložene izmjene zakona i da činjenica traži da se glasa o stavu Odbora.

Predsjednik Odbora Džavid Šabović kazao je da u raspravi niko nije ukazao na neustavnost, ali da prilikom glasanja predlog zakona nije dobio potrebnu većinu, jer je DPS bio protiv.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da se ne može glasati da li je nešto neustavno ako to niko nije predložio.

"Ne postoji slučaj da smo osporavali ustavnost nekog akta a da nije došao takav predlog od Odbora. Zato nema osnova da o tome glasamo", rekao je on.

Ranije danas poslanici su usvojili izmjene zakone o ličnoj karti i lokalnoj samoupravi, dok predlog zakona o crnogorskom državljanstvu nije dobio podršku u načelu, i ne ide dalje u proceduru.

Na početku sjednice poslanik Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je da je ta stranka odlučila da učestvuje u glasanju, nakon što su dobili informaciju da državni tužilac neće po službenoj dužnosti tražiti da se uhapšenim demonstrantima sa protesta koji je održan u Podgorici odredi pritvor.

Odgodili izjašnjavanje o zakonu o izboru odbornika i poslanika

Poslanici su, na zahtjev manjinskih partija, odgodili izjašnjavanje o predlogu Zakona o izboru odbornika i poslanika. Poslanik kluba albanskih partija Genci Nimanbegu i Suljo Mustafić iz Bošnjačke stranke tražili su odgađanje rasprave, jer nema televizijskog prenosa o kako su kazali, temeljnim pravima manjinskih naroda.

Oni su predlagali da se rasprava odgodi za 26. februar, ali da nije problem da bude održana i ranije, ukoliko se poslanici tako dogovore.

Mustafić je kazao da nije dobro da se "krišom, noću u potaji, kroz neke ad hok trgovine donosi zakonodavstvo koje se tiče temeljnih prava i sloboda manjina u Crnoj Gori". On je rekao da je neophodno da budu uključene kamere, i da se pred očima javnosti raspravlja.

 

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније