Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 02. 2014. 17:16 >> 17:17

SKUP U BRISELU

Pejović: Podrška UN-a značajna na putu ka EU

Glavni pregovarač Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji, Aleksandar Pejović, danas je na skupu u Briselu istakao da je podrška agencija Ujedinjenih nacija dala značajan doprinos u dosadašnjim fazama procesa pristupanja.

Pejović je učestvovao na skupu “Udruživanje snaga: Ujedinjene nacije i države proširenja – primjer Crne Gore”,  o organizaciji agencija UN-a u Crnoj Gori i Kancelarije glavnog pregovarača.



"Ambasador Pejović je predstavio ostvareni napredak u procesu pristupanja, posebno naglasivši otvaranje pregovora u ključnim poglavljima koja tretiraju vladavinu prava", saopšteno je iz Ministartsva vanjskih poslova.

Kako se navodi, naš glavni pregovarač, posebno je istakao savjetodavnu podršku UNDP-ja u okviru konkretnih pregovaračkih poglavlja i jačanje kapaciteta za koordinaciju i programiranje Ipa sredstava.

Takođe, podsjetio je na značajnu podršku sistema UN- a u izradi ključnih strateških dokumenata kao što su akcioni planovi za 23. i 24. poglavlje i Program pristupanja Crne Gore EU, kao i na podršku za sprovođenje reformi u pravosuđu i unutrašnjim poslovima, javnoj upravi, sistemu socijalne zaštite, zaštite životne sredine i održivog razvoja i drugim oblastima.

Pejović je dodao da su agencije UN-a važni partneri Crnoj Gori u ostvarivanju suštinskih reformi i prenio da računamo na njihovu dalju podršku u pregovaračkom procesu.

Iz ministarstva je saopšteno da je predstavnik UNICEF-a u Crnoj Gori, Bendžamin Perks, je predstavio aktivnosti te organizacije, posebno ističući projekte socijalne inkluzije, kao i projekte zaštite ukupnih prava djece.

"Perks je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Vladom Crne Gore u izgradnji sistema zaštite prava djeteta i prenio da će UNICEF nastaviti da bude pouzdan partner Crnoj Gori kroz podržavanje brojnih programa", piše u saopštenju.

Takođe se navodi da je stalni predstavnik UNDP-ja u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski, predstavio aktivnosti UNDP-ja s fokusom na Program za razvoj kapaciteta (CDP) koji je usmjeren na podršku Crnoj Gori u procesu pristupanja EU i prenio očekivanje da se plodotvorna saradnja nastavi i u narednom periodu.

Skupu je prisustvovao i šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za proširenje, Dirk Lange, koji je istakao da Evropska komisija pozdravlja i podržava saradnju UN sistema i država iz procesa proširenja u sprovođenju ključnih reformi iz evropske agende i da saradnja Crne Gore i UN agencija može poslužiti kao primjer dobre prakse ostalim državama regiona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније