Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 02. 2014. 11:41 >> 11:45
2

OPTUŽBE

SDP Rožaje: Zloupotrebe lokalnog parlamenta

Lokalni parlament u Rožajama, zahvaljujući DPS većini, nastavlja da prkosi Zakonu i Ustavu Crne Gore, navodi se u saopštenju OO SDP i dodaje da je posljednje zasijedanje, održano u srijedu 12. februara je bilo u direktnoj funkciji zloupotrebe državne imovine u predizborne svrhe.

 

Iz SDP-a su saopštili da je predsjednik opštine Nusret Kalač, predložio skupštini Odluku o dodjeli zemljišta građanima na trajno korišćenje, kao što je uradio i prije četiri godine, neposredno prije tadašnjih lokalnih izbora.

„Sam postupak i vrijeme predlaganja ove odluke, jasno ukazuje na to da se radi o brutalnoj političkoj korupciji i otvorenoj zloupotrebi izuzetno teškog socio-ekonomskog stanja u Opštini. Predsjednik opštine, je i ovaj put podijelio državno zemljište bez prethodno pribavljene saglasnosti Vlade, kako je previđeno Zakonom o državnoj imovini CG, kao i bez transparentno sprovedenog postupka odabira devet predloženih zahtjeva, od 360 prispjelih na adresu lokalne uprave.  Inače je jedan od odbornika iznio podatak, koji nije demantovan, da je, u vremenu otkad je on odbornik, usvojeno 117 ovakvih odluka o dodjeli zemljišta bez naknade“, navodi se u saopštenju rožajskog SDP-a.

Oni su saopštili da je budžet za 2014. predložen suprotno zakonskoj regulativi koja predviđa obavezno održavanje javne rasprave, u najkraćem trajanju od 15 dana.

„Predmetni nacrt Budžeta je bio na javnoj raspravi samo jedan dan i to 13. dana nakon objavljivanja, predviđenog Zakonom. Odbornici SDP-a i BS-a su ukazali na taj propust i nakon neusvajanja prijedloga SDP-a da se ovaj prijedlog Odluke o Budžetu vrati predlagaču na otlanjanje te nezakonitosti, napustili sjednicu lokalnog parlamenta. Kako tog dana DPS većina nije imala kvorum, zbog odsutnosti jednog odbornika, sjednica je morala biti prekinuta. Nakon toga su nezakonito donijeli odluku da se ista sjednica odlaže za naredni dan. Sjutradan je DPS većina održala sama sjednicu, bez prethodne, obavezne, konsultacije sa predsjednicima klubova odbornika i usvojila predloženi Budžet za 2014. Kao posljedica ovakvog nasilničkog ponašanja lokalnog DPS-a Rožaja, na čelu sa predsjednikom opštine Nusretom Kalačem, lokalna uprava već drugi mjesec raspolaže sa sredstvima građana na bazi Odluke koja nema zakonsko utemeljenje“, navodi se u saopštenju.

Oni ukazuju da je na taj način prekršen i Ustav Crne Gore. Isto se desilo i sa usvajanjem Studije razvoja Opštine, koja takođe nije prošla zakonom predviđeni rok javne rasprave, a usvojena je na istoj sjednici, kažu iz SDP-a. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније