Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 02. 2014. 17:05 >> 17:06
2

NOVO POGLAVLJE

Otvorena ambasada u Rumuniji

U Bukureštu je danas otvorena crnogorska Ambasade čime se, kako je rekao ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, na simboličan način otvara i novo svijetlo poglavlje u odnosima Crne Gore i Rumunije.

 

Lukšić je kazao da su Crna Gora i Rumunija, na temelju istorijske upućenosti jednih na druge, i prepoznajući značajne potencijale za saradnju na svim poljima, prethodnih godina intenzivno radile na jačanju ukupnih političkih, ekonomskih i kulturnih veza.

"Rezultati ovih napora očitavaju se u stalnom porastu ekonomske i turističke razmjene, uspostavljanju partnerstva u oblastima zaštite životne sredine, pravde, prosvjete i kulture, kao i u brojnim inicijativama za saradnju na drugim poljima", rekao je Lukšić na svečanosti u Bukureštu.

Na današnjem neformalni sastanku ministara vanjskih poslova u Bukurešu, pohvaljen je napredak Crne Gore u procesu pregovaranja sa EU i otvaranje poglavlja 23 i 24. 

 

 

U fokusu sastanka, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, bila je aktuelna situacija u regionu, a učesnici su istakli neophodnost pronalaženja mirnog i konstruktivnog rješenja za situaciju u BiH u cilju socijalno-ekonomskog oporavka zemlje i obezbjeđivanja stabilnosti na unutrašnjem i regionalnom planu.

"Visoki zvaničnici zemalja Jugoistočne Evrope razmijenili su mišljenja o evropskoj perspektivi regiona i nastavku procesa proširenja. Pohvaljen je napredak Crne Gore procesu pregovaranja sa EU i otvaranje poglavlja 23 i 24. U kontekstu ekonomskog razvoja regiona, naglašen je značaj Strategije 'Jugoistočna Evropa 2020' koja će doprinijeti povećanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mjesta i rastu investicija", navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić je u svom izlaganju istakao da je kontinuirana stabilnost regiona uslov njegovog razvoja.

„Prioritet svih nas je da doprinesemo pozitivnom imidžu cjelokupnog regiona. U tom smislu, zalažemo se da jugoistok Evrope u cjelini, kroz zajednički regionalni plan akcije i razvoj dobrosusjedskih odnosa, postane relevantni faktor evropske stabilnosti i pouzdan partner u traženju odgovora na savremene izazove“, kazao je Lukšić.

On je kazao da je potrebno dati dodatnu podršku spontano nastupajućim vidovima i mehanizmima saradnje zemalja na koje se prvenstveno odnosi Strategija JIE 2020, u cilju bržeg ostvarivanja evropske perspektive regiona i davanja značaja ekonomskom razvoju kroz realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, eliminisanje barijera za bisnis i borbu protiv organizovanog kriminala.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније