Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 02. 2014. 10:31 >> 10:46
26

MEDIJI TENDENCIOZNI

Bramerc: Hag ne tumači književna djela

Ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa Vesko Garčević razgovarao je s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom. On je zatražio objašnjenje povodom navoda tužiteljke Katrine Gustavson na suđenju ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću da je djelo Petra II Petrovića Njegoša “Gorski vijenac” bio inspiracija i poziv za etničko čišćenje tokom rata u BIH.

 

"Garčević je ocijenio da je dovođenje „Gorskog vijenca“ u vezu s ratnim zločinima u BiH proizvod jednostrane i površne interpretacije tog djela, istakavši da se radi o istorijskom spjevu, napisanom u prvojoj polovini 19. vijeka, koji se odnosio na sasvim druge istorijske događaje i kontekst – borbu Crne Gore i Crnogoraca za oslobođenje od Osmanskog carstva u 17. vijeku", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Garčević je kazao da je Njegoš bio jedan od najvećih umova svog vremena i utemeljivač crnogorske države, koja je njegovala i njeguje multietnički i multikonfesionalni sklad među građanima, a snažan je zagovornik pomirenja i suživota na prostorima Zapadnog Balkana, po čemu je međunarodno prepoznata.

 "To je na najbolji način dokazano upravo tokom tragičnog rasprada bivše Jugoslavije, kada je Crna Gora bila utočište za brojne stanovnike iz ratom zahvaćenih područja bez obzira na njihovu vjeru i naciju", saopšteno je iz Ministarstva.

Tužioc Haškog tribunala Serž Bramerc je ukazao da su mediji tendenciozno izvukli iz konteksta iskaz tužiteljke Gustavston.

"Nije namjera, niti uloga Tužilastva da tumači književna djela ili događaje koji su kulturno  ili istorijsko naslijeđe jednog naroda", kazao je on.

Naglasio je da se Gorski vijenac, niti bilo koje književno djelo, neće i ne može koristiti kao dokaz u sudskom postupku pred Tribunalom u Hagu. Saglasio se da jednostrane interpretacije, zbog osjetljivosti slučaja, mogu da imaju negativnu političku konotaciju i da ovakvim pitanjima treba pristupati s potrebnom opreznošću.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније