Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

19. 02. 2014. 12:30 >> 12:34

SINIŠTAJ PORUČIO

DPS trebalo da predloži amandmane manjina

Demokratske partija socijalista (DPS) trebalo je da predloži amandmane manjinskih partija na Izborni zakon kao svoje predloge, kazao je predstavnik Građanske inicijative, Vaselj Siništaj, navodeći da će ubuduće sve opozicione i vladajuće stranke morati da vode više računa o manjinama, ukoliko žele da da se u Crnoj Gori zaista teži građanskom konceptu države.

 

Siništaj je podsjetio da su tokom jučerašnje skupštinske rasprave odbijeni amandmani manjinskih partija na Izborni zakon, nakon čega su njihovi predstavnici napustili sjednicu.

„Ne dešava se prvi put da se odbiju amandmani manjinskih partija. Ovo je, kako mi se čini, prvi put da su zajedno bili poslanici predstavnici Bošnjaka i Albanaca“, rekao je Siništaj Portalu Analitika. 

On je podsjetio da je prilikom usvajanja Izbornog zakona 2011.  Albancima oduzeto stečeno pravo koje je bilo u primjeni od 1998. godine.

„Sa pet mandata i sa posebnim biračkim mjestima, spušteni smo u političku igru koja je za nas vrlo nekorektna“,  rekao je Siništaj, navodeći da je albanskim strankama na prethodnim izborima za mandat trebalo više od šest hiljada glasova, dok su druge grupacije sa 4.173 glasa osvojile mjesto u parlamentu.

Predstavnik Građanske inicijative, kaže da bi bilo korektno da su juče usvojeni amandmani DPS-a i SDP-a da se produži „način izbora za albanske poslanike i posebna biračka mjesta“ ali da je taj predlog došao prekasno – na dan glasanja.

„Kada treba nešto da se uradi to treba da bude trezveno. Ove izmjene traju već godinu. I Evropska komisija očekuje ove izmjene, a koje su na kraju ispale igra“, tvrdi  Siništaj.

On je ocijenioda se na taj način ne štiti građanski koncept Crne Gore, jer se tako „nekome oduzme nešto a daje drugima“.

„Mi smo korektni i želimo da vlast ima jednak odnos prema svima. Hrvati sada imaju mogućnost da dobiju poslaničko mjesto sa nepunih 1.000 glasova. Albanci ne mogu dobiti četiri poslanika sa 12.000 glasova“, smatra  Siništaj.

Prema njegovim riječima, DPS je trebalo da uvrsti amandmane manjinskih partija kao svoje prije mjesec ili godinu.

„A ne da čeka da sami Albanci, Muslimani, Bošnjaci ili Hrvati podnose amandmane, i tek onda da vode brigu što amandmani nisu prošli“, rekao je Siništaj i poručio da ubuduće bez obzira da li se radi o vlasti ili opoziciji, svi treba da vode računa o manjinama i dokažu da se u Crnoj Gori zaista teži građanskom konceptu države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније