Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 02. 2014. 14:15   >>  21:23 18

OSUDE STRANAKA

Nedopustivi napadi na poslanike

Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratski front (DF) i Bošnjačka stranka (BS) osudile su napad na poslanika Skupštine Crne Gore i lidera PzP-a Nebojšu Medojevića.

 

Medojevića je sinoć na beogradskom aerodromu Nikola Tesla ošamario vlasnik nikšićke firme "Uniprom" Veselin Pejović.

Iz DPS-a je saopšteno da ta stranka osuđuje svaki vid fizičkog nasilja, posebno kada je riječ o izabranim predstavnicima građana u crnogorskom Parlamentu.

"Bez obzira na sva oštra neslaganja sa politikom Demokratskog fronta i samim Nebojšom Medojevićem, te sa načinom na koji on pokušava da lično i profesionalno diskredituje ljude iz svih društvenih sfera ne uvažavajući njihova osnovna ljudska prava i ne služeći se institucionalnim i zakonitim načinom utvrđivanja istine, nedopustivo je fizički se obračunavati sa bilo kim. Posebno je poražavajuća činjenica da se incident dogodio u drugoj državi i pred očima supruge poslanika Medojevića", naglasili su iz DPS-a.

Saopštili su kako od nadležnih organa države očekuju "brzo i efikasno utvrđivanje svih činjenica i odgovornosti aktera incidenta", a od Medojevića i Pejovića da svoja prava zaštite pred državnim institucijama i u civilizovanom dijalogu. 

Front: Tužilaštvo da uhapsi napadače 

Fizički napad na funkcionera Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića i na njegovu suprugu, pokušaj  je da se nasiljem i prijetnjama po život zastraši u ućutka najglasniji borac protiv korupcije i, kako su kazali, mafije u Crnoj Gori, ocijenilo je Predsjedništvo tog političkog saveza.  

Iz Fronta su pozvali Tužilaštvo da zaštiti Skupštinu Crne Gore, tako što će, kako su naveli, u skladu sa svojim nadležnostima, odmah uhapsiti i krivično procesuirati napadače na Medojevića i na njegovu suprugu.

„Ukoliko izostane takva hitna reakcija Tužilaštva, Predsjedništvo Fronta će ove najnovije napade tretirati kao režimski sponzorisano nasilje, koje prijeti da ozbiljno destabilizuje građanski mir u Crnoj Gori“, poručili su iz Fronta.

Predsjedništvo Fronta, kako su dodali, sa zabrinutošću konstatuje da je praksa nekažnjavanja Pejovića, „koji je potpredsjednika Skupštine  na javnoj sceni uličarski vrijeđao, na kraju zakonomjerno kulminirala fizičkim nasiljem nad liderom Pokreta za promjene i jednim od lidera DF-a.

„Predsjedništvo DF prepoznaje to nasilje kao bijesnu reakciju onih koji su uhvaćeni na djelu, i čiji je plan sve dalje od ostvarenja. Ova bijesna reakcija je konačna potvrda da su naše ranije izrečene procjene potpuno tačne. Ovim se nedvosmisleno potvrđuje da se KAP-u i čitavom repro-lancu sprema još jedna kriminalna privatizacija, a da se građanima Crne Gore priprema nova budžetska krađa i otimačina preostalih nacionalnih resursa“, kazali su iz Fronta.

Predsjedništvo tog saveza je konstatovalo i da se povjerenje u izborni proces i u državne institucije ne može ni početi izgrađivati ako „siledžije, bez straha od ikakve kazne, mogu da nasrću na borce protiv korupcije i mafije“.

„Predsjedništvo podvlači da nema demokratskog dijaloga unutar institucija sistema, ako te institucije ne vrše svoje ustavne i zakonske nadležnosti, a tajkuni slobodno i nekažnjeno nasrću na opozicine lidere i poslanike najvišeg zakonodavnog doma ove države“, naveli su iz Fronta.

Oni su naveli da se napadi na Medojevića i na njegovu porodicu u kontinuitetu ponavljaju, a da to vlast toleriše. 

SDP: Hitno procesuirati slučaj

I Socijaldemokratska partija je snažno osudila napad na Nebojšu Medojevića.

''Pravo na slobodno političko djelovanje i javnu riječ je osnova svake demokratije i  pogotovo se mora garantovati izabranim predstavnicima građana naše države. Napad na poslanika i napadi na predstavnike medija i njihovu imovinu suštinski predstavljaju napad na slobodnu volju građana'', kažu u SDP-u.

Crna Gora, kako navode, ne smije skliznuti u atmosferu u kojoj će biti uobičajeno da se neslaganja sa bilo čijim mišljenjem rješavaju fizičkim ili verbalnim nasiljem.

SDP zahtijeva, od nadležnih državnih organa, da cijeli slučaj najhitnije procesuiraju, ''kako ne bi došli u situaciju da neko ko se ne slaže sa javno iznijetim stavom poslanika u Skupštini Crne Gore, može i pomisliti da protivljenje tom stavu iskaže fizičkim napadom''.

Pozitivna: Institucije da reaguju

Pozitivna Crna Gora najoštrije je osudila napad na Medojevića, a iz te partije su ocijenili da se to desilo najvjerovatnije zbog otvoreno iskazanih sumnji u vezi sa procesom prodaje imovine KAP-a.

„Vlast konačno mora da stane sa kreiranjem atmosfere u kome je sasvim normalna stvar fizičko maltretiranje i latentni poziv na linč za sve one koji izriču svoje stavove, a ne poklapaju se sa ekonomskim interesima vladajuće i dobrostojeće klase. Dodatno negativnu sjenku na cio događaj baca i činjenica da je Medojevića napao ponuđač za kupovinu imovine KAP-a“, kazali su iz Pozitivne.

Oni su naveli da ukoliko izostane odgovarajuća reakcija nadležnih institucija, to će značiti da se svaki poslanik koji ne podrži određeni naum eventualnog vlasnika KAP-a može nadati batinama.

„Poslanici imaju obavezu da štite interes građana time što će ukazivati na sve sumnje u bilo kom procesu, a ne time što bi se plašili pesnica bilo kojeg „starteškog partnera”, poručuju iz Pozitivne.

BS: Napad na Medojevića napad na poslanike

Iz Bošnjačke stranke je ranije saopšteno da je neprimjereno da neko brutalno nasrće na poslanika i predsjednika PzP zbog izgovorenih riječi.

"Napad na Medojevića, napad je na poslanika u Skupštini, koja je najviši zakonodavni dom i isti treba biti institucija demokratije i slobode govora", saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Oni su poručili da u Crnoj Gori postoje pravosudne institucije koje bi trebalo da se bave eventualnim iznošenjem neistina od strane poslanika.

"Postoje pravosudne institucije i ako neko, pa makar to bio i poslanik, iznosi neistine ili vrijeđa, onda se to treba procesirati preko ovih institucija, a ne pribjegavati metodama fizičkog nasilja. Bošnjačka stranka osuđuje ovaj nasilnički akt i traži od pravosudnih institucija da procesuiraju isti i pokažu da se ne smije fizičkom silom i zastrašivanjem nasrtati na predstavnike zakonodavne vlasti", zaključili su u Bošnjačkoj stranci.

I SNP osudio napad

Napad na Medojevića je osudila i Socijalistička narodna partija.

''Smatramo da je za stvaranje atmosfere nesigurnosti poslenika javne riječi, sada i političara a nadasve građana Crne Gore, kriva upravo sadašnja vlast koja mora da učini sve kako bi ovakvo stanje što prije prestalo. Pozivamo državne organe da i u vom slučaju obezbijede poštovanje Ustavom zagarantovanog prava na slobodno političko djelovaje i javnu riječ'', navode u SNP-u.

Napad osudio i NVO sektor

Napad na Medojevića osudili su i Centar za građansko obrazovanje i Institut Alternativa.

IA i CGO smatraju da je taj napad novi prilog širenju atmosfere straha i ograničavanje slobode izražavanja u Crnoj Gori, za sve oni koji imaju kritički odnos prema vlastima i odlukama koje vlasti donose.

CGO i IA ukazuju da je napadu značajno doprinijela pogrešna politika procesuiranja slučaja ranijeg napada na poslanika Medojevića, od strane pravosudnih organa, a prije svih Tužilaštva, kao i pojačana kampanja protiv svih neistomišljenika vlasti, u čijem je čestom fokusu i sam Medojević.

''Nadležne institucije države Crne Gore su dužne da strogo sankcionišu ovaj i druge napade na građane, a naročito na predstavnike medija, NVO i opozicije. Takođe, odgovornost je vlasti da zaštiti neistomišljenike, a ne da dopusti eskalaciju nasilja nad njima'', poručuju CGO i IA.

 

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније