Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 03. 2014. 15:42 >> 17:10
2

AFIRMATIVNA AKCIJA

Kolegijum i danas bez dogovora

Kolegijum predsjednika Skupštine nije danas usaglasio stavove u vezi sa amandmanima na Zakon o izboru odbornika i poslanika, koji se tiču afirmativne akcije za manjinske nacionalne zajednice na lokalnom nivou.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić, na čiju je inicijativu sazvana današnja sjednica Kolegijuma, kazao je da su predstavnici manjinskih stranaka ostali ''zatečeni'' time što Demokrstski front i Socijalistička narodna partija nijesu prisustvovali sjednici.

''Smatrali smo da je danas pravi trenutak da sjednemo i razgovaramo oko toga i da donesemo odgovarajuća rješenja danas ili narednih dana, i ovdje, uz puni konsenzus, usvojimo izborni zakon'', rekao je Mustafić, novinarima nakon Kolegijuma.

Prema njegovim riječima, predstavnici manjinskih partija su, inicirajući današnju sjednicu, poručili da nijesu, niti će ikada u Crnoj Gori biti, kako je naveo, kočnica bilo kojem od reformskih procesa.

''Naš zahtjev zbog kojeg smo napustili zasjedanje, prije desetak dana, bio je utemeljen na činjenici da se flagrantno kršio Ustav'', dodao je Mustafuć.

On je kazao da će, vjerovatno, na nekom od narednih Kolegijuma, koji bi, kako je naveo, trebalo da bude zakazan za naredni petak ili za ponedeljak, razgovarati sa manje političkih tenzija.

Mustafić je rekao da je Demokratska partija socijalista (DPS) i danas iskazala spremnost za podršku predloženom modelu ili nekom drugom koji bi se dogovorio.

''Imamo stav Socijaldemokratske partije koja dovodi u pitanje ustavnost naših amndmana, smatrajući da su sadašnja rješenja u izbornom zakonodavstvu na državnom nivou tranziciona rješenja i da ona važe do ulaska Crne Gore u Evropsku uniju'', naveo je Mustafić.

Negativan stav je i, kako je dodao, poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, koji osporava pravo afirmativne akcije i dovodi u pitanje da li je on ustavan.

Poslanik DPS-a Milutin Simović rekao je da je DF danas bojktovao priliku da bude rješeno preostalo pitanje iz izbornog zakona, a to je, kako je naveo, aformativna akcija na lokalnom nivou.

On je podsjetio da je DF je bojkotovao sjednicu Kolegijuma koju je ranije inicirao SNP, navodeći da taj savez bojkotuje i pozive koje je DPS uputio na dogovor, i da bojkotuje poruke koje dolaze sa evropskih adresa, koje saopštavaju da bojkot nije model koji vodi ka rješenjima.

''Dakle, iz svega ovoga jedino se može zaključiti da DF ustvari bojkotuje donošenje novog izbornog zakona'', rekao je Simović.

On je ponovio da je DPS spremna da da doprinos za usvajanje novog izbornog zakona nakon rješavanja pitanja afrmativne akcije na lokalnom nivou, onako kako je definisano u Ustavu.

Poslanik Force Genci Nimanbegu rekao je da manjinske nacionalne partije smatraju da će, ako njihovi amandmani ne prođu, to biti udar na Ustav Crne Gore.

''Sigurno ćemo imati konsultacije unutar sadašnjih organa, naše koalicije manjisnkih naroda i zauzeti još usaglašeniji stav povodom izbornog zakona'', kazao je Nimanbegu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније