Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 03. 2014. 13:57   >>  14:11 5

AMBASADORKA UKRAJINE

Zahvalni svima koji traže mirno riješenje

Ambasadorka Ukrajine Oksana Sljusarenko zahvalila je predstavnicima crnogorske vlasti i crnogorskog naroda, koji žale zbog dešavanja u Ukrajini. U izjavi za Pobjedu navela je da će ,,podrška prijateljskog crnogorskog naroda uvijek biti pamćena i cijenjena, što će unaprijediti saradnju“.

U Ambasadi je otvorena Knjiga žalosti, u koju su se proteklih dana upisali predstavnici Vlade, Skupštine, strane diplomate, biznismeni, kojima nije svejedno što se  dešava u Ukrajini.

„Međunarodna zajednica je uglavnom osudila agresivne akcije i izrazila svoju podršku Ukrajini i njenoj nezavisnosti. U tom smislu, posebno zahvaljujem stranim diplomatama i čelnicima drugih država i međunarodnih organizacija, koji se brinu o situaciji u Ukrajini i koji rade da bi se sve rješavalo isključivo mirnim putem. Sad su u Ukrajini posmatrači OEBS-a, predstavnica OEBS za manjine Astrid Tors, predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović, specijalni izaslanik OEBS-a za Ukrajinu Tim Guldiman. NATO je takođe zatražio razmještanje međunarodnih posmatrača radi mirnog rješenja krize u Ukrajini. U Ukrajini je i tim Međunarodnog monetarnog fonda. U ovo vrijeme treba sve  zemlje i međunarodne organizacije zajedno da rade na mirnom rješavanju bilo kojih kriza“, kazala je ambasadorka Sljusarenko za Pobjedu.

Ambasadorka je podsjetila na poziv crnogorske vlade da se kriza riješi na demokratski način, na iste takve ocjene od strane predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranka Krivokapića koji je pozvao Rusiju i Ukrajinu da preduzmu hitne korake na smirivanju situacije, naglašavajući  da će OEBS biti glavna i prava snaga za pomoć u konačnom rješavanju krize.

Ona je podsjetila na međunarodna dokumenta koja obavezuju i Ukrajinu i Rusiju:

-Povelja Ujedinjenih nacija (potpisana 26. juna 1945, stupila  na snagu 24. oktobra, 1945) koja sadrži princip zabrane upotrebe sile ili prijetnjom silom, uspostavila princip teritorijalnog integriteta država, jer, sila ili prijetnja silom nije primjenljiva protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države…

- Deklaracija o neprihvatljivosti intervencije i miješanja u unutrašnje poslove država, 1982. godine.

- Memorandum o garancijama bezbjednosti u vezi pristupanja Ukrajine za Ugovor o neupotrebi nuklearnog oružja koji je sporazum o nuklearnom razoružavanju Ukrajine i bezbjednosnim garancijama za njenu nezavisnost koji su 1994. godine sklopile Ukrajina, SAD, Rusija i Velika Britanija. Prema tom sporazumu, Ukrajina se odrekla nuklearnog oružja u korist Rusije, dok su SAD, Rusija i Velika Britanija obećale da će poštovati nezavisnost i suverenitet Ukrajine, da će štititi Ukrajinu od spoljnje agresije, da je neće napadati niti vršiti ekonomski pritisak na nju da bi na taj način uticale na njenu politiku i da neće upotrijebiti atomsko oružje protiv nje. Ove države obavezuju se da hitno pomognu Ukrajini preko Savjeta bezbjednosti UN u slučaju da se protiv Ukrajine pokrene bilo kakva agresija ili postane žrtvom agresije sa upotrebom nuklearnog oružja.

- Ugovor o prijateljstvu, saradnji i partnerstvu između Ukrajine i Rusije od 31. maja 1997. godine koji je stupio na snagu 1. aprila. 1999. godine.

Ukrajina će obezbijediti tranzit ruskog gasa prema Evropi

„Kao što je ministar energetike Ukrajine Jurij Prodan juče potvrdio, Ukrajina će i dalje obezbjeđivati besprekidni tranzit ruskog gasa u Evropu i situacija na Krimu neće negativno uticati na to. Takođe, za kratko vrijeme Ukrajina će uplatiti za gas za februar oko 400 miliona dolara.

Uglavnom, ukrajinska ekonomija, kao i bilo koje druge zemlje svijeta, dio je svjetskog tržišta, i ne može biti van uticaja međunarodnih globalnih procesa. Uzimajući u obzir da smo malo prije dobili novi sastav Vlade, Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo finansija  su već pripremili konkretan i ozbiljan program razvoja, koji prvo uključuje dobijanje finansijske pomoći Ukrajini, da bismo u kratkom roku dobili dodatnu finansijsku pomoć za valutne rezerve i stabilizaciju situacije. U isto vrijeme, očekuju se konsultacije zemalja G7, Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda u pogledu pomoći Ukrajini za plaćanje dugova za ruski gas“, navela je ambasadorka Sljusarenko.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније