Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 03. 2014. 15:32 >> 16:40
23

DPS UVJEREN

Pobjediće u skoro svim opštinama

Demokratska partija socijalista pobijediće u Podgorici i skoro svim opštinama u kojima će biti održani izbori, rekao je portparol te stranke Časlav Vešović, navodeći da će odluku o načinu nastupa i mogućim predizbornim koalicionim savezima donijeti opštinski odbori.

Vešović je rekao da će ključni motivi prilikom donošenja tih odluka biti potrebe građana i najširi interesi partije, a da spremno dočekuju nove političke izazove.

»Nakon Cetinja, u kojem smo osvojili 30 odsto glasova više u odnosu na prethodne izbore, zatim Mojkovca gdje je naša politika dobila veću podršku za 20 odsto, potvrde da smo u Petnjici ubjedljivo najjača partija, Ulcinja u kojem smo ostvarili napredak za 30 odsto glasova i konačno, Berana, gdje smo, objektivno, uvećali podršku građana za skoro 13 odsto, DPS puna optimizma dočekuje nove političke izazove«, rekao je Vešović u intervjuu agenciji MINA.

Kako je naveo, za razliku od njih, oponenti su gubili i do 80 odsto povjerenja birača u pojedinim sredinama.

»DPS će pobijediti u Podgorici i gotovo svim opštinama u kojima će izbori biti održani na proljeće«, ocijenio je Vešović.

On je rekao da će odluke o načinu nastupa na izborima i mogućim predizbornim koalicionim savezima donijeti opštinski odbori partije.

Navodni dokazi DF-a i SNP-a

Iz koalicije Zdravo Berane tvrde da su uspjeli da dođu do određenih dokaza da je DPS kupovala glasove u tom gradu.

Vešović je rekao da su politički predstavnici SNP-a i DF-a do tog materijala došli »otimačinom, zastrašivanjem i prebijanjem naših aktivista«, o čemu, kako je kazao, postoji uredna medicinska dokumentacija, kao i da postoje svjedočanstva građana sa tih spiskova koji trvde da nijesu dobili novac i da nikada nijesu bili glasači DPS-a.

To, prema riječima Vešovića, već na prvi mah dovoljno govori o autentičnosti navodnih dokaza.

„Zabrinjavajuće je što su gotovo isključivo napadali predstavnike manjinskih naroda, kao i da danas nastoje da nasilnike predstave zaštitinicima države i pravde. Ne mogu ni da zamislim šta bi se desilo da su, nekim slučajem, naši aktivisti upali u njihove privatne kuće“, rekao je Vešović, navodeći da bi oponenti vjerovatno tražili da interveniše NATO, iako su protiv evroatlantskih integracija.

Kako je kazao, sporni materijal se nalazi kod državnih organa, koji treba da odole političkom pritisku opozicije i donesu odluke koje odgovaraju istini.

Komentarišući aferu Košljun, Vešović je rekao da je karakteristika crnogorskog društva da unaprijed javno osudi nekoga na osnovu iskazanih sumnji, bez obzira da li su ih podstakli mediji, državni organi ili neko treći, potpuno zanemarujući pretpostavku nevinosti.

»Interes je javnosti, samim tim i naše partije i pojedinaca koji su akteri ovog predmeta, da se istina što prije otkrije i na bazi činjenica o tome informiše javnost. Naš doživljaj o angažmanu funkcionera DPS-a na odgovornim mjestima u Budvi smo već saopštili. O tome, uostalom, najbolje govore rezultati rada lokalne vlasti«, kazao je on.

Analiziraće zašto dobar rezultat nije bio dovoljan

Na pitanje da će u DPS-u biti određenih promjena nakon izbora u Beranama, odnosno da li će neko biti pozvan na odgovornost nakon što ta stranka prelazi u opoziciju, Vešović je odgovorio da će DPS napraviti detaljne i objektivne analize svojih političkih kampanja i njihovih efekata.

»To će nam pomoći u zaključku zbog čega ovako dobar rezultat nije bio dovoljan za osvajanje većine. DPS sama ima 17 mandata, dok na drugoj strani SNP i DF, kojeg čine NOVA, PZP, bivši SNP i Građanski klub, dakle ukupno pet političkih subjekata, su osvojili skupa 18", naveo je on.

Vešović je podsjetio da je DPS, ne računajući glasove iz Petnjice, dok je bila dio beranske opštine, 9. marta ostvarila najbolji izborni rezultat u Beranama.

»Osvojili smo 6,7 odsto glasova više u odnosu na zajednički rezultat DPS i SDP na prethodnim lokalnim izborima, što znači da je objektivno uvećanje glasova makar duplo veće«, kazao je on.

Vešović je mišljenja da politika DPS-a ima perspektivu u Beranama, uprkos tome što nije uspjela da sačuva vlast.

»U kampanju smo ušli sa dva cilja. Prvi je bio da obnovimo i uvećamo povjerenje građana Berana u našu politiku. U tome smo bili vrlo uspješni. Drugi cilj je bio da osvojimo više glasova od naših glavnih političkih rivala. Taj dio cilja nije ostvaren«, ukazao je Vešović.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније