Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 03. 2014. 12:14   >>  12:14 22

VUČIĆ I CRNA GORA

Janjić: Motivisaće Srbe da sarađuju s državom

U političkoj agendi Aleksandra Vučića teško da će biti mjesta za predstojeće lokalne izbore u Crnoj Gori, a prosrpske stranke, prvi potpredsjednik Vlade Srbije u ostavci, motivisaće na saradnju s državom Crnom Gorom, smatra politički analitičar Dušan Janjić.

 

Komentarišući ubjedljivu pobjedu Vučića na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Srbiji, na kojima je SNS osvojila 48,8 odsto glasova, Janjić je u razgovoru za Portal RTCG kazao kako su izbori bili i svojevrsno čistilište za političku scenu te zemlje.

„Ovo je stvarno jedna od najubjedljivijih pobjeda u Srbiji, sam SNS će reći ubjedljivije od Miloševićeve… Vučić sada ima jednu preveliku odgovornost koja povlači snažnu tendenciju ka autoritarnosti. Ovi izbori su zakazani od Vučića, kad je procijenio da mu odgovaraju i adekvatno tome je postigao rezultat. Došlo je, međutim, do pravog političkog čistilišta zemlje. Konzervativne stranke su preživjele potpuni poraz i to je jedna ohrabrujuća činjenica, pošto su Vojislav Koštunica, pokret 'Dveri' slali poruke da Srbija treba da se okane Evropske unije i okrene se put Rusije i Evroazije“, kazao je Janjić.

Vučić jasan na riječima

Govoreći o tome kakva će biti politika Vučića prema regionu, odnosno Crnoj Gori, Janjić je kazao da je Vučić „bar na riječima jasan“.

„Odnos prema Crnoj Gori je kvalitativno promijenjen, bar na političkom nivou je vispreniji, operativno vidjećemo koliko će biti novih projekata, da li će doći do obnove energetske saradnje s Crnom Gorom, radova na željezničkim i putnim koridorima. Ali, to su zadaci koje ne treba očekivati u 2014-oj. U svakom slučaju treba očekivati raščišćavanje političkih problema, i početak rada na projektima“, ocijenio je Janjić.

Kad je riječ o predstojećim lokalnim izborima u Crnoj Gori, Janjić je rekao kako ne vjeruje da će Vučić direktno ući u tu priču.

„I ako uđe, mislim da će ući drugačije nego prethodne vlade. Mislim da će prije prosrpske partije u Crnoj Gori motivisati na saradnju sa državom, a ne sebe da stavlja u poziciju da on tu nešto mijenja“, kazao je Janjić.

Janjić smatra i da svako treba da uradi posao u svojoj kući.

„I da se onda pogledamo. Na njegovoj agendi nema mjesta da sebi pravi probleme oko lokalnih izbora u Crnoj Gori“, navodi Janjić.

On nije mogao da predvidi da li će se i u Crnoj Gori, slično kao u Srbiji, račšistiti politička scena nakon lokalnih izbora u nekoliko naših gradova.

„Ne mogu do kraja da uporedim situaciju, jer ovdje su se neke stranke međusobno samoubijale. U Crnoj Gori dolazi do nekog pregrupisavanja. DF jača, DPS mijenja saveznika, a u Srbiji je bila grčevita borba za opstanak na političkoj sceni“, zaključio je Janjić.

Govoreći o očekivanjima od Vučića u odnosu prema Srbima u Crnoj Gori, funkcioner DF-a Goran Danilović kazao je da Vučić ima dovoljno informacija o namjerama političkih predstavnika Srba „da mu gotovo nijedna nova neće trebati“.

Danilović: Kazna za nesposobnu opoziciju

„Imali smo priliku u više navrata da javno i direktno s njim i (Tomislavom) Nikolićem pojasnimo naše stavove. Pitanje nacionalnih prava Srba, pojedinačnih i kolektivnih, su osnovno demokratsko pitanje i potpuno smo sigurni da će tako biti i ubuduće“, rekao je Daniloviću Portalu RTCG.

Na pitanje je li dobro da jedna partija ima apsolutnu vlast, Danilović je rekao da on ne voli „ni apsolutnu vlast, ni apsolutnu opoziciju“, te da je najbolje kad se odgovornost podijeli.

„Ali, kad su izbori slobodni i demokratski, kad rezultate priznaju svi učesnici, i kad su među onima koji se takmiče vođe demokratskih promjena iz 2000-ih godina, onda poslije izbora nema mjesta prigovorima“, rekao je Danilović.

Rezultati izbora su, kako je rekao, velika odgovornost za Srbiju, ali i velika kazna prilično nesposobnoj opozicija.

„Jer niko u Srbiji nikog nije tjerao da glasa za SNS, već su ljudi razočarani drugima koji su imali priliku u minulih 20 godina, pa im se SNS učinio kao logičan izbor“, zaključio je Danilović.

DPS: Zajedno do boljih rezultata

Čestitajući izbornu pobjedu SNS-u, portparol DPS-a Časlav Vešović rekao je da je na Vučićevoj partiji velika odgovornost „da opravda ubjedljivo povjerenje građana za nastavak evropskog puta Srbije“.

„DPS poštuje izbornu volju građana Srbije i očekuje da će sa novom Vladom Srbije nastaviti da unapređuje odnose dvije države, koji se u prethodne dvije godine kreću uzlaznom putanjom. Crna Gora i Srbija se suočavaju sa sličnim izazovima i pokazalo se da kao partneri zajedno možemo ostvarivati bolje rezultate na raznim poljima. Međusobno uvažavajući državne integritete, vjerujemo da kvalitetnom saradnjom možemo stvoriti uslove za veći kvalitet života građana i Crne Gore i Srbije“, istakao je Vešović za Portal RTCG.

Politički analitičar Srđan Vukadinović ocijenio je da pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) itekako odgovara Crnoj Gori, jer je partija Aleksandra Vučića značajno doprinijela da odnosi između Srbije i Crne Gore idu uzlaznom linijom, što je jako dobro i za Srbiju i za Crnu Goru i što je dobro za stabilnost odnosa u regionu.

Vukadinović: Neće nam osporavati državnost

On smatra kako iz te partije, pa ni iz Srbije, ubuduće neće stizati poruke otpora, niti osporavanja državno-pravnog okvira koji ima Crna Gora.

„Vjerovatno će ova partija itekako doprinijeti i da se odnosi unutar Crne Gore značajno stabilizuju, da se polarizacija relaksira na jedan izvjestan način, jer smo već čuli poruke srpskih zvaničnika da predstavnici srpskog naroda uđu u vlast u Crnoj Gori. Htjeli mi to ili ne, koliko god Crna Gora da je nezavisna, samostalna država, kada je u pitanju srpski politički korpus, značajan uticaj na ponašanje tog korpusa imaće političke elite u Srbiji i, naravno, SPC. Tako da bi Crna Gora trebalo da pozdravi ovakav rezultat“, istakao je Vukadinović za Pobjedu.

On je istakao da neke stranke, poput Demokratske stranke Srbije, su dugo bile na političkoj sceni Srbije i otvoreno su negirale državno-pravni suverenitet Crne Gore, postojanje Crnogoraca i svega onoga što determiniše crnogorski politički, društveni i kulturološki identitet. 

„Te struje više ne mogu bitnije uticati na odnose između Crne Gore i Srbije“, istakao je Vukadinović, navodeći da će SNS vjerovatno preuzeti model DPS-a i ući u koaliciju sa manjinskim strankama, a da će DPS u srpskim strankama naći novog partnera za koaliciju u Crnoj Gori.

Igor Pejović

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније