Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 03. 2014. 19:38 >> 22:36
5

SKUPŠTINA CG

Usvojen izborni zakon

Poslanici crnogorske Skupštine usvoji su večeras Zakon o izboru odbornika i poslanika. Zakon je usvojen glasovima poslanika Demokratske partije socijalista, Demokratskog fronta, Bošnjačke stranke, Liberalne partije i Hrvatske građanske inicijative.

Za zakon je glasalo 55 poslanika, 13 je bilo protiv, a osam uzdržanih.  Nijesu prošli amandmani SNP-a i albanskih stranaka.

Suštinske izmjene novog Zakona o izboru odbornika i poslanika odnose se na organe za sprovođenje i proceduru izbora.

Zakonom je predviđeno da predsjednika Državne izborne komisije bira Skupština, većinom glasova ukupnog broja poslanika, na predlog Administrativnog odbora, nakon prethodnog javnog konkursa.

DIK će činiti predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Novo rješenje je mogućnost da se stalnom članu DIK koji se imenuje ispred političke partije, odnosno izborne liste za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ill manjinske nacionalne zajednice, imenuje zamjenik ali iz reda nekog drugog manjinskog naroda.

“Novina je da se na osnovu javnog konkursa, na predlog Administrativnog odbora, bira jedan predstavnik civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, koji je stručan za pitanja izbornog zakonodavstva”, kaže se u obrazloženju Zakona.

Novim Zakonom smanjen je broj potpisa potrebnih da bi lista za izbor odbornika, odnosno poslanika bila utvrđena. Umjesto dosadašnjih 1 odsto biće potrebno najmanje 0,8 odsto birača od njihovog broja u izbornoj jedinici.

U odnosu na izuzetak za utvrđivanje izbornih lista političkih partija iii grupa birača koje predstavljaju manjinski narod ili manjinsku nacionalnu zajednicu, izborna lista je utvrdena ako je podrži najmanje 150 birača.

Novim zakonom drugačije se određuje sastav Opštinske izborne komisije (OIK), koju če činiti predsjednik i četiri člana u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Uvodi se i obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova da vodi biračke spiskove, a biće u obavezi da dostavlja obavještenje o izborima biračima.

Predviđeno je da se na biračkom mjestu koristi elektronski uređaj za identifikaciju birača, a izmijenjen su pojedine odredbe u postupku glasanja putem pisma.

Novim zakonom uvodi se i afirmativna akcija na lokalnom nivou, koja važi za manjine kojih na tom nivou imaju od 1,5 do 15 odsto.

 

Ivana Šebek, TVCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније