Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 03. 2014. 22:48   >>  22:48 1

RIFAT RASTODER

U SDP-u razmišljaju o ustavnoj žalbi

Ima osnova za podnošenje inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti izbornog zakona zbog norme o afirmativnoj akciji, smatra potpredsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Rifat Rastoder. O tome će, kako je naglasio, odlučiti nakon konsultacija u partiji.

Poslanici SDP-a, kao i SNP-a izjasnili su se protiv izmjena ovog zakona. Poslanici Pozitivne i albanskih partija bili su uzdržani. Za zakon je glasalo 55 poslanika DPS-a, DF-a, BS-a i HGI-ja.

„Moram izraziti žaljenje jer je neprincipijelnim kompromisom napravljena odredba koja indirektno može značiti redefinisanje Crne Gore iz građanske u nacionalnu, odnosno jednovjersku. Ovom odredbom isključuju se iz mogućeg prava na afirmativnu akciju na lokalnom nivou Srbi i Crnogorci koji to žele. Ovom odredbom je indirektno odrečeno i pravo Bošnjacima, Albancima i Hrvatima na državotvornost“, kazao je Rastoder.

Kako je prenio Portal Analitika, Rastoder smatra da ima osnova za obraćanje Ustavnom sudu i ocjenu ustavnosti.

„Vidjećemo da li ćemo to pripremiti i ne vjerujem da će to neko propustiti da uradi“, poručio je Rastoder.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Srđan Perić kazao je, nakon plenarne sjednice na kojoj je izglasan Zakon o izboru odbornika i poslanika, da je očigledno u pitanju politička trgovina DPS-a i DF-a koja ugrožava koncept građanske države.

„Pozitivna nije podržala ovakav zakon jer zadire u koncept građanske države. Očigledno je da se radi o političkoj trgovini DPS-a i DF-a koja će rezultirati slabljanjem građanski orjentisanih stranaka“, rekao je Perić.

On je istakao da je izvjesno da ovakva rješenja idu u korist DPS-a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније