Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 03. 2013. 20:02   >>  19:55 1

POSJETA LUKŠIĆA

Švedska podržava Crnu Goru

Crna Gora je otpočela pristupne pregovore, foksirana je na poglavlja 23 i 24, i ulaže napore u tom pravcu. To mora da bude osnova svega ostalog - rada na nekim najvažnijim pitanjima, kao što su organizovani kriminal, ekonomski razvoj, svim tim pitanjima koja su važna za čitav region, kazao je ministar vanjskih poslova Švedske Karl Bilt, nakon razgovora sa šefom crnogorske diplomatije Igorom Lukšićem.

Bilt je kazao da je sa Lukšićem razgovarao “i tome kako možemo da pomognemo i podržimo buduće napore”.

 

Bilt je podsjetio da je Švedska jedna od zemalja koje najsnažnije podržavaju evropske integracije svih zemalja Zapadnog Balkana.

“Preduzeli smo određene korake, i ako se osvrnemo na obaveze preuzete u Solunu prije 10 godina, mislim da je trebalo da uradimo više”, rekao je Bilt nakon susreta sa Lukšićem. Međutim, tu smo gdje smo, moramo da idemo naprijed, dobićemo članstvo Hrvatske, ali i svi ostali moraju da idu naprijed, rekao je Bilt.

Lukšić je zahvalio na podršci koju Crna Gora dobija od Švedske na putu ka EU, dijeleći Biltovo mišljenje da još dosta toga treba uraditi.

“U osnovi, sada smo fokusirani na što skorije otvaranje 23. i 24. poglavlja,  i zahvalni smo na podršci koju ćemo imati na tom putu. Takođe, naporno ćemo raditi kako bi otvorli što više poglavlja u narednom period”, rekao je Lukšić.

Lukšić se složio sa Biltovom ocjenom napretka koji je postignut u EU integracijama nakon Solunskog samita

“Slažem se da su rezultati mogli biti bolji, da je trebalo da budu bolji. Međutim, kada pogledate predhodnih 10 godina, pristupanje Hrvatske EU, pristupne pregovore Crne Gore, to što su neke zemlje regiona na korak od otvaranja pregovora, možemo govoriti o određenom napretku. Moramo da nastavimo sa reformama i da uložimo mnogo napora kako bi Zapadni Balkan uveli u EU. U godinama koje dolaze, nastojaćemo da uradimo sve  kako bi dostigli sve neophodne standard”, rekao je Lukšić.

Šefovi diplomatija dvije zemlje govorili su i o bilateralnim odnosima.

“Smatram da je veoma važno da konsolidijemo pravnu osnovu za saradnu između dvije zemlje, jer to može pozitivno uticati na biznis. Takođe postoje mogućnosti za saradnju u oblasti turizma i nekim granama industrije”, kazao je Lukšić, dok je Bilt saopštio da sve veći broj Šveđana uviđa veliki turistički potencijal Crne Gore.

Švedska podržava dalju integraciju Crne Gore u EU i ohrabruje nastavak reformskih aktivnosti, ocjenjeno je tokom Lukšićevih razgovora sa sagovornicima u Švedskoj.

 

Tokom susreta sa ministarkom za evropske poslove Birgitom Olson, naglašeno je da Crna Gora može napredovati i iskoristiti pozitivan odnos prema politici proširenja.

U fokusu razgovora bila je dinamika ispunjavanja obaveza iz evropske agende, s posebnim akcentom na oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Na sastancima u švedskom Parlamentu, sa predstavnicima odbora za evropske poslove i odbora za vanjske poslove, razmijenjena su mišljenja o procesu evropske i evro-atlantske integracije Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

Poslanici su istakli da Švedska ostaje privržena procesu proširenja i ohrabrili dalje reforme koje Crnu Goru očekuju u procesu integracija. Posebno je istaknuto da, u narednom periodu, pažnju treba usmjeriti na dalje aktivnosti i konkretne mjere u ključnim oblastima koje su obuhvaćene poglavljima 23 i 24. Pohvalili su pristup formiranja pregovaračeke strukture i planove za otvaranje drugih poglavlja.

Lukšić je sagovornike upoznao sa osnovnim prioritetima vanjske politike-članstvo u EU i NATO. Lukšić je pohvalio novi pristup Evropske Komisije koji se odnosi na otvaranje poglavlja 23 i 24 i istakao da će iskustvo Crne Gore biti podstrek za ostale zemlje u regionu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније