Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 03. 2014. 10:56   >>  10:56

IZBOR VDT-A

Vuković: Presuđuju političke kalkulacije

Tokom procedure izbora vrhovnog državnog tužioca po novim ustavnim rješenjima pokazalo se da je ovo pitanje maksimalno ispolitizovano i da presuđuju, ne profesionalnost, kompetentnost i etičnost kandidata, već političke kalkulacije u parlamentu, kazao je za Pobjedu poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković.

On je istakao da se parlament pokazao „kao vrlo sebična institucija koja simulira demokratiju“.

„Parlament čeka da prođe konkurs za VDT, da Tužilački savjet predloži kandidata, a onda odbije taj prijedlog“, kaže Vuković.

Prema njegovim riječima, posljednji krug glasanja za vrhovnog državnog tužioca trebalo je obaviti u petak, odmah nakon izjašnjavanja o svim kandidatima.

„Svako odgađanje je suprotno standardima i pravnim pravilima, jer kada se počne procedura, ona se mora završiti. Mi smo, faktički, odgađanjem stvorili treći krug glasanja kojeg nema po Ustavu. Na ovaj način gubimo vrijeme, jer se može desiti da nakon mjesec ili ko zna kojeg roka koji Ustavom nije definisan, glasamo o kandidatu. Šta ako ni tada ne bude tropetinske većine? Nastavlja se VD stanje u Tužilaštvu. Ono traje mjesecima i ne zna se kad će biti okončano. Tužioca možda izaberemo narednog puta, a može i da se ne izabere godinama“, kazao je Vuković.

Vuković smatra da je neizvjestan izbor vrhovnog državnog tužioca i u posljednjem krugu glasanja, jer je, kako je kazao, ustavnim normama iskomplikovana situacija usvajanjem modela koji nigdje u svijetu nije poznat.

„Ne znam gdje postoji rješenje da se tužilac bira dvotrećinskom većinom, a Vlada natpolovičnom“, kaže Vuković.

On kaže da je pitanje da li će se neko ponovo kandidovati za tužioca, nakon toliko neuspjelih pokušaja da se izabere VDT.

„Rizikujemo da se malo ko javi za tu funkciju, jer koji će Crnogorac svoju biografiju, kredibilitet i stručnost staviti u ruke onih koji prave političke kalkulacije“, istakao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније