Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 03. 2014. 16:57 >> 16:58

VUKOVIĆ TVRDI

Mogući veliki problemi uoči izbora

Izbor nove Državne izborne komisije usred izbornog procesa, uoči predstojećih lokalnih izbora, može izazvati velike probleme, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista.

Novim Zakonom o izboru odbornika i poslanika, koji je usvojen 21. marta, predviđeno je da novi DIK bude izabran najkasnije mjesec od usvajanja tog akta, a lokalni izbori u 12 opština zakazani su za 25. maj.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković kazao je da može samo da pretpostavi kakve će posljedice izazvati novi Zakon.

“Taj zakon sadrži najmanje dvije neustavne norme, i to nije samo moje mišljenje nego i predstavnika institucija i nevladinog sektora, naučnih i stručnih radnika”, rekao je Vuković agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, to nije mnogo pomoglo, nego se išlo sa političkim kombinacijama i u prvi plan su, kako je naveo, stavljeni sebično politički interesi.

“Doći i do sukoba nadležnosti, jer se neće znati ko će početi, a ko završiti posao. Nema čak ni u prelaznim rješenjima da li postojeći DIK treba da odradi predizborne radnje, da usvoji mnoga akta, donese određene propise, konstituiše određene postupke”, kazao je Vuković.

Onda, kako je naveo, DIK-u prestaje mandat, a u međuvremenu parlament radi na konstituisanju novog.

“Nadležnosti jednog i drugog su vrlo različite. Postavlja se pitanje i da li će za novi DIK, i ako bude izabran u roku od 30 dana, biti prihvatljivo ono što je u međuvremenu uradio postojeći”, rekao je Vuković

On smatra da je na izbornom zakonu trebalo raditi kao na temeljnom, a ne krovnom aktu.

“Ako pravite krov, a nemate temelj, krov će se srušiti. Ja se bojim da će ovoga puta to stvarno biti krovni zakon koji će se srušiti zbog slabih temelja. Krenuli smo naopako, a što se grbo rodi – vrijeme ne ispravi”, kazao je Vuković .

Na pitanje da li sve to može dovesti u pitanje validnost i legitimnost izbornog procesa, on je rekao da mogu da se dese vrlo veliki roblemi.

“Da li će to dovesti u pitanje legitimitet izbora – hoću da vjerujem da neće, da će svi učesnici izbornih radnji voditi računa da bude što manj konfliktnih situacija koje će tražiti arbitriranje, i da ćemo iz ovoga izaći sa najmanje loših posljedica”, naveo je Vuković.

On je dodao da je, ipak, jedno to što on misli, a drugo ono što će loša izborna rješenja proizvesti u praksi.

Prema njegovim riječima, neki članovi Zakona su i neustavni, što može da izazove probleme u samoj izbornoj proceduri.

“Zamislite da Ustavni sud izbriše neke norme, a po njima su rađene neke predizborne radnje, onda ostaju i važe posljedice tih radnji, jer se odluke Ustavnog suda ne mogu primjenjivati retroaktivno. Vidite kakav galimatijas može da se desi u praksi”, naveo je Vuković.

On tvrdi da je DPS glasao za takav Zakon zbog političke odgovornosto, i da se ne radi "o kukavičluku i golom oportunizmu”.

“Digla se velika galama oko toga što nema novog zakonodavstva za sljedeće lokalne izbore. E sada, tražili ste – gledajte! Moje su pretpostavke da će se na sljedećim lokalnim izborima desiti nešto loše”, kazao je Vuković.

On je rekao da ne zna da li je to nekome bila namjera, navodeći da je DPS i na to upozoravao.

“Jer, neko ko u kontinuitetu gubi u demokratskim procedurama, uradiće sve da kompromituje te procedure, kako bi napravio takav postizborni ambijent da može da kaže – loša je procedura, neko nije odradio posao”, dodao je Vuković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније