Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 03. 2014. 17:45 >> 17:46
3

POTPISI PODRŠKE

Oštećene vanparlamentarne stranke

Parlamentarne partije, shodno novom izbornom zakonu, više neće morati da prikupljaju potpise podrške građana.

 

U toj odredbi za Ljerku Dragičević, iz HGI, nema ništa sporno. Podsjeća da je upravo ona, zajedno sa Azrom Jasavić iz Pozitivne i Borislavom Banovićem iz SDP-a, bila tvorac takvog amandmana. 

''Kad poslanici nešto predlože to je zvek, a kada predloži NVO sektor to je dobro. Novine su novine,  mi nijesmo sigurni da će sve što piše u Zakonu moći da se primijeni bez problema, ali ajde da probamo, po meni to nije neustavno, svi mi koji smo sada u parlamentu smo skupljali potpise'', kaže Dragičević.

Ona ne sumnja da bi HGI ponovo uspio da prikupi nephodne potpise podrške. Da je odredba neustavna, smatraju i u DPS-u.

''Neustavna je odredba, ali kako smo radili, posijali tako smo i požnjeli. Očigledno se radi o političkoj diskriminaciji, nema stečenih prava u politici, ako je neko ušao u parlament onda se to mora potvrditi i nakon izbora kroz istu procedura, koji bi važila za sve partije'', kaže funkcioner te partije Miodrag Vuković.  

 

O takvoj odredbi zakona, dilemu nema lider Narodne stranke Predrag Popović.

''Dijelim mišljenje svih onih koji kažu da se ovdje radi o jednoj protivustavnoj normi, bez obzira da li se radi o parlamentarnim ili vanparlamnetarnim partijama, ovom normom se dovodi u pitanje ravnopravnost'', naveo je Popović.. 

Inače, Pravedna ce već naredne sedmice pokrenuti ocjenu ustavnosti te odredbe. Popović vjeruje da navedena norma ne može da prođe.

''Ja mislim da je tu stvar više nego očigledna, da ta norma ne može da prođe, svaka drugačija odluka Ustavnog suda bila bi iznenađenje, ali treba sačekati, ipak odluku suda'', rekao je Popović. 

I predstavnik DF-a Milutin Đukanović smatra da je riječ o diskriminaciji i da sve partije treba da prikupljaju potpise. 

 

(Radio AntenaM)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније