Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

30. 03. 2014. 13:13 >> 13:13
1

KONFLIKT INTERESA

Koprivica: CDT neće u DIK

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) neće prijaviti svog člana na konkurs za člana Državne izborne komisije, niti iskoristiti zakonsku mogućnost davanja preporuke nekom od predloženih kandidata, poručio je izvršni direktor te organizacije Dragan Koprivica.

Administativni odbor crnogorske Skupštine raspisao je javni konkurs za imenovanje predsjednika DIK i jednog njenog člana iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta.

Koprivica je, agenciji MINA, rekao da CDT neće iskoristiti zakonsku mogućnost davanja preporuke nekom od predloženih kandidata, niti će na bilo koji način učestvovati u tom procesu.

On je kazao da su iz CDT-a u toku rada Radne grupe za vraćanje povjerenja u izborni proces, više puta skrenuli pažnju da izbor predstavnika nevladinih organizacija za članove DIK-e nije kvalitetno rješenje.

“Budući da se radi o organizacijama koje rade nadgledanje izbornog proces, pa samim tim i rada DIK-e, faktički bi mogli doći u situaciju da vršimo monitoring sopstvenog rada ili da analiziramo sopstvene odluke”, ocijenio je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ta situacija je apsolutno neprihvatljiva i predstavlja konflikt interesa.

Koprivica je kazao da je posao CDT-a praćenje rada organa za sprovođenje izbora i zakonitosti njihovih odluka, ali ne i učestvovanje u donošenju bilo kakvih odluka.

“CDT poštuje kodeks domaćih posmatrača izbora i ne želi da se miješa u izborni proces, već da saopštava svoja zapažanja o kvalitetu tog procesa. To su standardi građanskog nadgledanja izbora i mi ćemo te standarde poštovati”, poručio je Koprivica.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno je da će DIK činiti predsjednik i deset članova u stalnom sastavu i po jedan opunomoćeni predstavnik podnosioca izborne liste.

Četiri člana stalnog sastava DIK-a imenuju se na predlog parlamentarne većine, a četiri člana, od kojih jedan vrši funkciju sekretara, na predlog skupštinske opozicije.

Za člana stalnog sastava DIK-a imenuje se i jedan predstavnik političke partije, odnosno podnosioca izborne lista za autentičnu zastupljenost pripadnika manjinskog naroda ih manjinske nacionalne zajednice, koje su na prethodnim izborima dobile najveći broj glasova.

Njegov zamjenik treba da bude pripadnik nekog drugog manjinskog naroda ill manjinske nacionalne zajednice.

Jednog člana stalnog sastava DIK-a imenuje Skupština, na predlog Administartivnog odbora, nakon sprovedenog javnog konkursa, iz reda predstavnika civilnog društva, nevladinog sektora i univerziteta, koji je stručan za pitanja izbornog zakonodavstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније