Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

10. 04. 2014. 09:27 >> 09:33

PORUKA BRISELA

Što prije izabrati VDT-a

Crnogorski parlament treba što prije da postigne dogovor u vezi sa izborom novog vrhovnog državnog tužioca (VDT), kazao je portparol evropskog komesaran za proširenje, Peter Stano.

 

Vrhovno državno tužilaštvo je više od godinu u v.d. stanju, jer parlamentarna većina i opozicija ne mogu da se dogovore o kandidatu za tu funkciju. Kako VDT mora da bude izabran dvotrećinskom ili tropetinskom većinom, a zakonom nije određen rok do kojeg taj posao mora biti završen, priča o izboru tapka u mjestu.

Stano je Anteni M kazao da je za takvu situaciju dobro što makar postoji vršilac dužnosti, pa nema institucionalnog vakuma, već v.d. obavlja sve dužnosti koje bi obavljao VDT. Ipak Stano kaže da to stanje nije dobro.

„Crnogorski parlament treba što prije da postigne dogovor u vezi s VDT-om. Bitan uslov koji je usvojen od strane kvalifikovane većine u parlamentu je da kandidat mora da ima podršku ne samo vlasti, već i dijela opozicije. Sve strane moraju da pokažu demokratsku zrelost i odgovornost i da pokažu da su sposobne da postignu kompromis na ključnim reformama u oblasti vladavine prava, koje uključuju implementaciju amandmana na ustav usvojenih prošlog ljeta“, rekao je predstavnik Evropske komisije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније