Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

14. 04. 2014. 14:21 >> 20:23

OPOZICIJA NEGIRA

DPS: Zakon parališe privredu

Zakonom o finansiranju političkih partija ugrožene su najosjetljivije kategorije stanovništva i paralisana je privreda, ocijenili su poslanici Demokratske partije socijaslista (DPS), dok u opoziciji apeluju da se spriječi zlonamjerno tumačenje tog akta i širenje panike među građanima.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet raspravljao je danas o primjeni Zakona o finansiranju političkih partija a u srijedu će nastaviti raspravu, kako bi se dobile preporuke i stavovi koja bi bila proaktivna uloga Odbora.

Predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović je kazao da to tijelo mora iskazati stav i preporuke vezane za primjenu Zakona u institucijama.

On je naveo da je neprihvatljivo da bilo koja institucija ili pojedinac tumači Zakon, stvarajući utisak da je zaustavio život u Crnoj Gori, šireći paniku među građanima.

"Neprihvatljivo je da se potencijalnim biračima na terenu saopštava kako zbog onih koji su glasanjem obezbijedili taj Zakon da se ne mogu isplatiti krediti i otpremnine. To je politička igra", kazao je Damjanović.

On smatra da zbog takvog mišljenja treba imati stav, bez tumačenja normi sadržanih u njemu, već da Odbor, kao tijelo koje ga nadzire, da mišljenje šta je sporno u njemu.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović rekao je da se prepoznaje želja kod vlasti i određenih preduzeća da jednostavno optuže opoziciju i neke stranke koje su glasale za Zakon da su blokirale život u Crnoj Gori.

"Ovaj Odbor ima obavezu da saopšti da nije blokirana isplata studentskih kredita, refundacija za porodiljska bolovanja, da nisu blokirane nikakve redovne isplate plata i drugih zarada i to mora da bude jasna ocjena ovog tijela", poručio je Đukanović.

On je podsjetio da je Zakonom propisano da je od dana raspisivanja izbora, kao i mjesec nakon toga zabranjeno donošenje odluka o isplatama različitih kredita ili povoljnosti na centralnom ili lokalnom nivou.

"Na primjer, oprost PDV-a, jednokratana vanredna davanja penzionerima, krediti preduzetnicima i ostala davanja ili povoljnosti koja mogu uticati na određenog pojedinca ili grupu da glasa za neku političku partiju, koaliciju iili kandidata", obrazložio je Đukanović.

DPS: Zakon nejasan i neprimjenjiv

Poslanik DPS-a, Zoran Jelić, je rekao da je Zakon konfuzan i nejasan.

"Usvojen je, treba ga poštovati ali da nema konfuzija ne bi ga bilo teško sprovoditi. Svaki dan se razne institucije obraćaju našem poslaničkom klubu jer ne znaju što da rade. Zakon je neprimjenjiv u praksi", kazao je Jelić, nabrajajući članove za koje je rekao da su suprotni Ustavu.

On je pitao šta je sa subvencijama za osobe koje se teško zapošljavaju i za one sa invaliditetom.

Jelić je pitao i kako će komunalna preduzeća iz primorskih opština zaposliti nedostajuću radnu snagu u sezoni, kada ih posjeti oko jedan i po milion turista.

"Zakonom su najugroženije najvitalnije i najosjetljivije kategorije - studenti, osobe koje se teže zapošljavaju, sa invaliditetom, sezonski radnici i mladi. Ovim zakonom smo paralisali djelatnost privrede", ocijenio je Jelić.

Đukanović smatra da neko odgovornost za tešku krizu i ekonomsku situaciju, za koju je odgovorna Vlada, želi da prebaci na opoziciju.

 

Mila Vuković, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније