Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

16. 04. 2014. 21:31 >> 21:33

USTAVNE PROMJENE UZROK

Pejović: EK bez zamjerki zbog neizbora VDT a

Do sada nijesam čuo ni jednu informaciju da su u Evropskoj komisiji zabrinuti zbog neizbora Vrhovnog državnog tužioca, saopštio je danas glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.

„Svaka država članica ima svoje mišljenje, i neki ambasadori ga daju. U EK poznaju naš politički sistem i znali su, kada smo promijenili Ustav i zakone koji tretiraju ovo pitanje, da predstoji malo duži proces izbora VDT-a“, kazao je Pejović odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Predraga Bulatovića da li neizbor VDT-a proizvodi određene posljedice po evropske integracije.

Glavni pregovarač je kazao da bi bilo veoma dobro kada bi do 1. jula, odnosno do izvještajnog perioda za akcione planove 23 i 24, bio izabran novi VDT.

Pejović je sjednici predstavio Strategiju za informisanje javnosti o EU i pripremama Crne Gore za članstvo za period od 2014. do 2018. Godine, prenosi portal Pobjede.

Prema mišljenju poslanika DF-a, Koče Pavlovića, problem je u tome što je „podrška javnosti integracijama je veća od podrške u parlamentu“.

„U ovoj Strategiji mora veći dio biti posvećen pravljenju svojevrsnog javnog pritiska na one strukture koje su značajno u procesu integracija, a u kojima, kao što smo vidjeli prilikom glasanja za VDT-a, ne postoji većina koja je za brzo ispunjavanje reformi koje od nas Brisel traži“, naveo je on.

Pejović je objasnio da je Strategija fokusirana na predstavljanje konkretnih benefita članstva za građane.

„Politički momenat ovdje nije tretiran jer on nije „uhvatljiv“ i veoma je promjenljiv. Mislim da je Strategija pokušaj da ispunimo jedan težak zadatak – da dosegnemo do što više ljudi“, rekao je glavni pregovarač koji je na sjednici predstavio i Informaciju o programima podrške EU.

Poslanici su razmatrali 33. i 34. kvartalni izvještaji o ukupnim aktivnostima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja EU, prilikom čega je ocijenjeno da ti izvještaji ne uzimaju u obzir aktivnosti Odbora za evropske integracije u dovoljnoj mjeri, što će biti izmijenjeno novom formom kvartalnog izvještavanja.

Predsjednik Odbora Slaven Radunović je najavio da će Skupština od 1. septembra imati svog stalnog predstavnika u Briselu i kazao da je najbolji izbor za tu funkciju, prema njegovom mišljenju, sadašnji sekretar Odbora Andrej Orlandić.

Za zamjenika predsjednika Odbora jednoglasno je izabran poslanik DPS-a Zoran Srzentić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније