Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 04. 2014. 10:51   >>  12:05 3

PEROVIĆ SMATRA

Ton Moskve - lična prijetnja Đukanoviću

Poznata beogradska istoričarka Latinka Perović ocijenila je da reagovanje zvanične Moskve na posjetu premijera Mila Đukanovića SAD, predstavlja i ličnu prijetnju Đukanoviću.

 

''Kao čovjeku koji nesumnjivo personalizuje politiku evropskih i NATO integracija Crne Gore – i to na isti način na koji je, uostalom, Đukanović bio nesporna istorijska personifikacija državne nezavisnosti – saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Rusije, po mom sudu, predstavlja i ličnu prijetnju premijeru Milu Đukanoviću. Na koji način ona može biti realizovana, to je pitanje za Đukanovića i za Crnu Goru'', ocijenila je Perović za Portal Analitika, u intervjuu Tamari Nikčević.

Perović smatra da u posjeti Đukanovića SAD, nema ničega neprijateljskog i razočaravajućeg za Rusiju i da nije bilo razloga za oštru reakciju Moskve.

Radi se, kako navodi, zapravo o suštinskoj nespremnosti Rusije da se pomiri sa činjenicom da bi jedna mala država, suprotno volji velike Moskve, uskoro mogla postati članica zapadne vojne alijanse, čime bi, procjenjuje Kremlj, uticaj Rusije na Balkanu bio značajno umanjen.

''U svijetu u kome se drži do diplomatskih obzira i pravila, kao premijer suverene zemlje koja ima prijateljske diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Milo Đukanović ima puno pravo da sam odluči koga će da posjeti i sa kim će Crna Gora da održava veze. U tom smislu, stav ruskog Ministarstva spoljnih poslova ne liči samo na aroganciju velike sile, nego i na prijetnju'', kaže Perović.  

Pismo i ton saopštenja Moske, kako dodaje, ne mogu analizirati nezavisno od svega onoga što se ovog časa događa u svijetu.

''Tu prije svega mislim na činjenicu da, poslije iluzije o kraju Hladnog rata, o prestanku blokovske podjele, svijet danas potresa duboka kriza, pomiješana sa pokušajima obnove hladnoratovskih tendencija. Rusija je imperija, u to nema sumnje; uostalom, to je oduvijek bila, nikada to nije skrivala. U vrijeme SSSR-a, svi ruski ambasadori su govorili – što je zaista tačno - da velike države ne mijenjaju svoju spoljnopolitičku strategiju, nego je, kroz generacije, dodatno usavršavaju; na kraju, ostaju utemeljene u jednome: u tendencijama širenja. Kada je riječ o Rusiji, to se, naravno, odnosi na slovenski svijet i, još određenije, na balkanski prostor koji je, tradicionalno, ta zemlja uvijek smatrala svojom sferom uticaja'', kazala je Perović.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније