Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 04. 2014. 22:06   >>  22:06

BELGIJA I ČEŠKA

Podrška Crnoj Gori na putu ka EU i NATO

Belgija i Češka u potpunosti podržavaju Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i NATO, poručili su novoimenovani ambasadori tih zemalja, Leo D'Aes i Ivana Hlavsova, u razgovoru sa šefom crnogorske diplomatije Igorom Lukšićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, D'Aeas je čestitao na rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u evropskim i evroatlantskim integracijama i iskazao punu spremnost Belgije da nastavi da je podržava na tom putu.

On je, kako se navodi, istakao je da Belgija visoko cijeni napore koje Crna Gora čini u ispunjavanju kriterijuma za prijem u EU i NATO.

„D'Aeas je, takođe, kazao da Crna Gora može računati na punu podršku Belgije u tom procesu, što predstavlja logičan nastavak tradicionalno dobre saradnje dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je zahvalio na podršci koju Belgija kontinuirano pruža Crnoj Gori i izrazio zadovoljstvo što ta zemlja prepoznaje napredak koji je ostvaren u brojnim oblastima na oba integraciona puta.

„On je podsjetio da su evroatlantske integracije spoljnopolitički i aktuelni prioritet Crne Gore i da se u pravcu ispunjenja svih kriterijuma naporno i kontinuirano radi“, navodi se u saopštenju.

Lukšić je, u razgovoru sa Hlavsovom, podsjetio na tradicionalno dobre odnose dvije zemlje i istakao da je Češka oduvijek bila snažan podržavalac Crne Gore na putu prema EU i NATO.

Hlavsova je, kako se navodi, kazala da je napredak Crne Gore na putu prema EU veoma zapažen i izrazila zadovoljstvo povodom ostvarenih rezultata.

„Ona je istakla da Češka u potpunosti podržava put Crne Gore prema EU i NATO i da u tom smislu ima veoma dobru poziciju“, kaže se u saopštenju.

Hlavsova je istakla da je Češka u grupi zemalja članica koje zagovaraju politiku proširenja NATO, navodeći da je uvjerena da će i predstojeći samit u Velsu uz, ostale teme, tretirati i to pitanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније