Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 04. 2014. 15:56 >> 15:56
2

NEBOJŠA MEDOJEVIĆ

Neophodna lustracija bezbjednosnih službi

Reforme bezbjednosnog sektora u Crnoj Gori podrazumijevaju temeljnu lustraciju službi od kompromitovanih kadrova koji su involvirani u kršenja ljudskih prava i saradnju sa mafijom, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On je kazao da lustracija podrazumijeva gubitak posla, ali i pokretanje odgovarajućih istražnih postupaka za korupciju i zloupotrebe u vršenju službenih dužnosti.

"S druge strane, zadržavanje ovih korumpiranih kadrova u službama zaustavlja potrebne refrome i direktno doprinosi dodatnom urušavanju i smanjenju efikasnosti ovih službi", naveo je Medojević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je ocijenio da stalne smjene rukovodećih kadrova u policiji i Agenciji za nacionalnu bezbjednosti, premještaji, vraćanje penzionisanih kadrova, ukazuje na potpuni nedostatak moći Vlade i ministara da upravljaju sistemom i samo su, kako je rekao, posledica privremene nadmoći jednog nad drugim klanom.

"Većina poštenih profesionalaca u službama gube motivaciju za rad, jer uočavaju da se njihove karijere i standard, ne mogu ni upoređivati sa korumpiranim kolegama, koje čine moćnu manjinu. Stvara se atmosfera da se korupcija i kriminal isplate, a da je profesionlizam i poštenje samo prepreka i otežavajuća okolnost za napredak u službi", rekao je Medojević.

On smatra da su neophodne reforme, nemoguće bez promjene političkog konteksta odnosno promjene vlasti.

"Zato DF kao jednu od priritetnih obaveza nove Vlade insistira na korjenitim reformama u ovom sektoru, sa snažnim akcentom na lustraciju i kadrovsku obnovu. Iz sektora treba odstraniti korumpirane čelnike, koji treba da odgovaraju pred sudovima za zločine koje su počinili", rekao je Medojević.

On je ocijenio da je u sklopu mjera lustracije potrebno otvoriti tajne dosijee i učiniti javnim "monstruozne mehanizme" zloupotrebe ovih službi protiv građana zbog njihove političke i ideološke pripadnosti.

"Zloglasni duh UDBE mora jednom za svagda biti protjeran iz Crne Gore. Zloglasni crni kožni mantili, prisluškivanja i doušnici koji građane tretiraju kao prijetnje državi zbog svog mišljenja treba, konačno, 25 godina od pada komunzima da odu u arhive i istoriju", ocijenio je Medojević.

On je rekao da se moraju učiniti dodatni napori da se u službe vrate ljudi, koji su je napuštali zbog nepristajanja da rade po nalogu režima suprotno ustavu i zakonima.

"Zajedno sa većinom profesionalnih i poštenih pripadnika službe moramo graditi nove službe koje će biti profesionalne, efikasne, poštene i patriotske. One moraju biti pod budnom pažnjom Vlade, ali i Skupštine, medija, civilnog sektora, otvorene i transparetne, koliko to specifičnosti ovih službi dozvoljavaju", rekao je, pored ostalog, Medojević.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније