Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

22. 04. 2014. 20:04   >>  20:07 7

U PODGORICI

Vujović: Moguća koalicija DPS-SDP-Pozitivna

Nakon posljednjih izjava nosioca liste Pozitivne i SDP-a Dragana Bogojevića, politički analitičar Zlatko Vujović ocjenjuje da je moguća koalicija sa DPS-om nakon lokalnih izbora u Podgorici. A to što se na lokalnom nivou stranke udružuju na razne načine, poput DPS-a i SDP-a na Žabljaku gdje će formirati predizbornu koaliciju, normalna je stvar jer svaka opština ima svoje specifične potrebe, objašnjava Vujović.

„SDP je koalicijom sa Pozitivnom napravila otklon od svog partnera u vlasti, DPS, ali nije isključeno da nakon predstojećih izbora u glavnom gradu ponovo zajedno oforme vlast“, kazao je Vujović za Atlas televiziju. On smatra da to potvrđuju i posljednje izjave nosioca liste SDP i pozitivne, Dragana Bogojevića, u kojoj je kazao da sa DPS-om neće praviti postizborni savez, ukoliko se ta stranka ne promijeni.

"Vidjeli smo u posljednjim istupima nosioca liste da on ne isključuje saradnju sa DPS-om poslije izbora tako da, da li predizborna ili postizborna koalicija, na kraju krajeva može biti i prije svega izbor strateške prirode, odnosno taktičke kada govorimo o izbornom procesu i uvećanju šansi za uspjeh i htjeli to da priznaju ili ne svi bi bili spremni da na različite načine koaliraju", kaže Vujović.

I SDP bi, kaže on, mogao da se vrati starom partneru, s obzirom da je otklonjena glavna nesuglasica u upravljanju glavnim gradom.

"Podsjetimo se, osnovni razlog zašto su oni napustili koaliciju više ne postoji, a to je da gospodin Mugoša više neće biti gradonačelnik. Samim tim se otvara pitanje da li to znači jedan prilično otvoren prostor za koaliranje DPS-a i SDP-a, a moguće i Pozitivne nakon izbora", dodaje Vujović.

Na lokalnim izborima, kaže Vujović, možemo očekivati različite koalicije, što je već potvrdila vijest da su DPS i SDP sklopile dogovor o zajedničkom nastupu na Žabljaku, kako je potvrdio predsjednik Odbora DPS-a iz tog grada Milorad Zarubica.

"To apsolutno nije problematično. Govorimo o lokalnim programima  i lokalnim interesima. Sasvim je normalno da postoje različite koalicije što je u praksi prisutno svuda u svijetu. Tako da ne vidim što je to problem u Crnoj Gori. Na kraju krajeva, imamo brojne primjere, SDP i DPS su negdje u vladajućoj koaliciji, a negdje u opoziciono-vladajućem odnosu", kaže Vujović.

Ove izbore, objašnjava Vujović, treba shvatiti kao zbir više pojedinačnih izbora, a nikako kao jedinstven nacionalni izborni proces u okviru kojeg bi od određene stranke očekivali jedinstvenu politiku.

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније