Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

23. 04. 2014. 10:25 >> 10:36
2

GLOBALNI INDEKS MIRA

Crna Gora 73. na listi mirnih zemalja

Svijet je 2013. godine postao manje mirno mjesto u odnosu na godinu prije, pokazao je Globalni indeks mira Instituta za ekonomiju i mir (IEP), a Crna Gora se na toj listi našla na 73. mjestu.

 

Prema tom indeksu, prošle godine je zabilježen i povećan broj samoubistava.

Tri najmirnije zemlje svijeta 2013. godine su Island, Danska i Novi Zeland - male i stabilne demokratije. U top 10 se nalaze i Norveška, Singapur, Slovenija, Švedska, Belgija, Češka, Švajcarska i Japan.

 

Najmirniji kontinent je Evropa, sa 13 od 20 najmirnijih zemalja. Srbija je na 62. poziciji, a Makedonija na 79. Najbolje plasnirana ex-Yu zemlja je Hrvatska na 28. mjestu, dok je Bosna i Hercegovina na 71.

Rat je Avganistan vratio na sam kraj liste 162 zemlje svijeta, a na tom nezahvalnom mjestu društvo mu prave Somalija i Sirija.

Najveći napredak zabilježila je Libija sa novom vladom koja je ustoličena nakon puča iz 2011. godine.

Prilikom sastavljanja  liste vodi se računa o brojnim parametrima, među kojima su stepen kriminala, odnosi sa susjednim zemljama, teroristički napadi, broj samoubistava i atomsko naoružanje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније