Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

08. 03. 2013. 19:52 >> 21:10

NORVEŠKO – CRNOGORSKI ODNOSI

Norveška cijeni uspjeh Crne Gore u reformama

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić razgovarao je danas u Oslu sa ministrom vanjskih poslova Norveške Espenom-Bartom Eideom. U fokusu razgovora bile su teme integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, jačanja bilateralnih odnosa, kao i snaženja saradnje u multilateralnim okvirima.

Visoko ocijenivši tradicionalno prijateljske odnose dvije zemlje, ministar Eide je podvukao da Norveška veoma cijeni uspjehe koje Crna Gora ostvaruje u reformskim procesima i istakao punu podršku Norveške njenim daljim evroatlantskim i evropskim aspiracijama. S tim u vezi, naglasio je da Norveška podržava politiku proširenja NATO, uz poštovanje neophodnih uslova za članstvo. Ministar Eide je, takođe, izrazio spremnost da se sadržajna saradnja Norveške i Crne Gore na svim poljima nadograđuje novim inicijativama.

 

Potpredsjednik Lukšić je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Vlada Norveške pruža razvojnim procesima u Crnoj Gori i posebno ambicijama za članstvo u NATO. Posebno značajnom ocijenio je podršku Norveške u oblastima odbrane i reforme pravosuđa. Lukšić je upoznao sagovornika sa dinamikom ispunjavanja obaveza iz evropske i evroatlantske agende i neposrednim planovima u daljoj integraciji. Istovremeno, ukazao je na privrženost Crne Gore promovisanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, kao i na posvećenost ekonomskom oporavku na unutrašnjem planu.

Sagovornici su se saglasili da konsolidovana ugovorna baza predstavlja jak podsticaj za dalje produbljivanje bilateralnih odnosa u svim oblastima od zajedničkog interesa. U tom smislu, potpredsjednik Lukšić je izrazio očekivanje još većeg prisustva norveških investitora u Crnoj Gori po ugledu na uspjehe koje ostvaruju norveške kompanije koje već posluju na našim prostorima.

Na sastanku je bilo riječi i o daljem unapređenju odnosa na multilateralnom planu, posebno u okviru UN i Savjeta Evrope čije vrijednosti Crna Gora i Norveška zajednički baštine.

Tokom boravka u Norveškoj potpredsjednik Lukšić je imao razgovore u sjedištu Telenora sa izvršnim potpredsjednikom Telenor grupe Mortenom Karlsenom Sorbijem, šefom za strategiju i regulatorne poslove i članovima upravljačkog tima kompanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније