Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 05. 2014. 14:51 >> 14:54

FRONT ZAHTIJEVA

Spriječiti zloupotrebu državnih resursa

Demokratski front zatražio je od Delegacije Evropske unije u Podgorici i od Državne izborne komisije (DIK) da, kako su kazali, aktivnim pristupom spriječe svaki vid zlopotrebe državnih resursa u predizborne svrhe.

 

Predstavnici Fronta, Branka Bošnjak, Radoš Zečević i Jovan Pejović u pismu DIK-u i Delegaciji EU navode da su građani u ovom izbornom procesu svjedoci zlouptrebe državnih resursa, odnosno, kako su saopštili, korišćenja prostorija državnih organa od Demokratske partije socijalista u stranačke svrhe.

„Domovi zdravlja , Pošta, KIC „Budo Tomović“, Pozorište za djecu u Glavnom grada, razna ministarstva DPS u periodu kampanje koristi za sastanke sa aktivistima, ali i kao mjesta za mini štabove“, smatraju u Frontu.

Oni navode da se na dan održavanja izbora te ustanove zloupotrebljavaju, jer su u njima smješteni štabovi DPS-a za određena biračka mjesta, čime se, kako tvrde, krše ustavne i zakonske odredbe po više osnova.

„Ustavom je zabranjeno političko organizovanje u državnim ustanovama pa samim tim se njihove prostorije i ne mogu koristiti u partijske svrhe političke opcije koja je na vasti. Posebno je zabrinjavajuće to što su predmet ove zloupotrebe prostorije domova zdravlja koji treba da služe za pružanje zdravstvene zaštite svim građanima a ne mjesto partijskog okupljanja i političke zloupotrebe“, poručuju iz Fronta.

Prema njihovim riječima, takav presedan nije zabilježen u istoriji izbornih procesa .

„Imajući u vidu značajne izmjene izbornog zakonodavstva i nadležnosti koje su vam povjerene - iako formalno stupaju na snagu 1. novembra 2014. god, a ovi se izbori održavaju po starom zakonodavstvu od vas tražimo i očekujemo da aktivnim pristupom spriječite svaki vid zloupotrebe državnih organa u partijske svrhe.To se odnosi i na posjete državnim institucijama svih nosioca lista a posebno DPS-a koji je ujedno I ministar prosvjete“, navodi se u pismu Fronta upućenom DIK-u i Delegaciji EU.

Iz Fronta su predložili osnivanje Komisije ili Radne grupe, koja bi bila sastavljena od predstavnika svih izbornih lista, koja bi provjeravala te navode do dana izbora kao i na sami dan održavanja, a to tijelo bi, kako su pojasnili, bilo zaduženo i za ispitivanje i blagovremeno reagovanje na sve moguće zloupotrebe. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније